Az egyedileg számozott kísérleti euróbankjegyek ránézésre és tapintásra teljesen megegyeznek a 2002. január 1-jén forgalomba kerülő, a vakok számára tapintható jelekkel is ellátott valódiakkal. Méretük, papírjuk anyaga, színük és kidolgozásuk semmivel sem tér el azoktól; a visszaélések elkerülése végett ugyanakkor mindössze az egyik oldalukon szerepel a valódi nyomtatás, a másikon az "értéktelen" -- "no value" -- szavak olvashatók. Ugyanezen célból azok a biztonsági megoldások sem szerepelnek rajtuk, amelyeket csak szeptemberben hoz nyilvánosságra az Európai Központi Bank (ECB) -- írja a hivatalos közlemény.
A sérült emberek felkészülését szolgáló bankjegyeket az érintett uniós, illetve nemzeti szervezeteken keresztül, áprilistól kezdődően juttatják el az ezzel foglalkozó oktatókhoz. A bizottság speciális programja keretében 22 egyéb oktatási segédeszközt, köztük játékokat és brosúrákat is kidolgoztak, amelyek mind az "érzékeny" lakossági csoportok -- idősek, társadalmilag vagy anyagilag nehéz helyzetben lévő személyek, vakok, süketek és mentálisan sérültek -- felkészülését hivatottak megkönnyíteni. Utóbbiak között szerepel például dominó, vásárlásszimulációs játék, játékkártya, illetve képregények és egy a kiadások vezetését megkönnyítő brosúra. Mindezen eszközöket az eurózóna tagországainak valamennyi hivatalos nyelvén elkészítették.
David Byrne, az EU végrehajtó testületének egészségügyi és fogyasztóvédelmi felelőse szerint az akció célja az, hogy a valutacserére vonatkozó gyakorlati információk ugyanúgy elérjék a szóban forgó csoportokat, mint a lakosság többi rétegét az eddig is zajló információs kampány. Gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős kollégája, Pedro Solbes ehhez hozzátette: az "e-napig" hátralévő időben a bizottság törekedni fog a tagállamok kezdeményezéseinek minél hatékonyabb összefogására, a tapasztalatok megismertetésére. A kísérleti bankjegykészletek szétosztását egyébként még a tavasz folyamán hasonló célt szolgáló euróérme-csomagok kiadása fogja követni.