Ízek, fortélyok egy terítéken
A Hungexpo Rt. évtizedes hagyományokkal bíró, sikeres kiállítása, az UKBA az elmúlt években a szakma legjelentősebb hazai rendezvényévé vált. A vásár a szakembereknek és üzletembereknek lehetőséget teremt arra, hogy bemutassák új termékeiket, feltérképezzék a termelés fejlesztési irányait, felmérjék a konkurencia erejét, új kapcsolatokat alakítsanak ki, illetve a régieket felelevenítsék.
Az idén a cukrászat kap nagyobb hangsúlyt, de a tematika változatlan, a hagyományoknak megfelelően alakul. A Hungexpótól kapott tájékoztatás szerint közel 3500 négyzetméteren mintegy száz kiállító mutatkozik be.
Jellemző, hogy az UKBA-n szereplő ágazatokban sok kis- és középvállalkozás működik. Ezek könnyebben reagálnak a változásokra, s piaci előrejutásuk feltétele is a mobilitásra való fogékonyság. A szakkiállítás ugyanakkor a multinacionális cégek számára is fontos, hiszen a piaci információk, az üzleti lehetőségek a stabil alapokon álló nagyvállalatok számára sem nélkülözhetők.
A kiállítás fontos részét jelentik az ipartestületek által elindított szakmai versenyek. Segítenek a szakmai ismeretek szélesebb körben való elterjesztésében, a versenyző cégeknek pedig rangot és reklámlehetőséget jelentenek. Az UKBA alkalmat ad a díszmunkák megjelenítésére és számos hagyományos termék felelevenítésére.
Az UKBA az idén helyet ad az "Az év fagylaltja 2001" című országos szakmai versenynek, ahol Endrei Judit lesz a háziasszony. Azonkívül hagyományos tortabemutató, továbbá egyéb szakmai programok (karamell- és marcipánkiállítás, tésztagyártók konferenciája stb.) színesítik a rendezvényt. Az érdeklődők négy nap alatt többek között megcsodálhatják Perity Zoltán mestercukrász, olimpiai bajnok és világbajnok díjnyertes alkotásait is, melyek a szakmában egyedülálló technológiával készülnek.