Magyar gazdaság

Kiadták Sirvent

A német hatóságok kiadták Franciaországnak Alfred Sirvent, az Elf egykori francia állami olajvállalat volt második emberét, akit mindkét országban korrupcióval gyanúsítanak.

Kiadása előtt Sirvent a Frankfurt melletti Weiterstadt börtönében 20 perces meghallgatásnak vetette alá a Bundestagnak a CDU gyanús kampánypénzeit vizsgáló ad hoc bizottsága. Sirven elvben nem zárkózott el a német parlamenti bizottság előtti vallomástételtől, de mint alig hallhatóan mondta, erre lelkileg és szellemileg is föl kell készülnie; ami történt, régen volt, nincsen nála semmiféle dokumentum. Volker Neumann, a parlamenti bizottság szociáldemokrata elnöke kísérletet tett arra, hogy még mintegy két hétig Németországban tarthassák Sirvent, de Herta D"ubler-Gmelin igazságügy-miniszter szerint erre nincsen semmiféle jogi alap.
Sirven úgy került Németországba, hogy Párizs nemzetközi elfogatóparancsa alapján a múlt héten a Fülöp-szigeteken őrizetbe vették, és Lionel Jospin francia kormányfőnek negyed óra alatt kellett döntenie, fölrakják-e az éppen rendelkezésre álló és Frankfurtba tartó Lufthansára, vagy megkockáztatják a szökését.
A most 74 éves Sirven annak idején azzal hencegett, hogy "ha beszélni kezdek, az maga alá temeti az V. köztársaságot". Valójában "fél Európa" politikai és gazdasági elitjét lenullázhatja, ha tanúskodik a vele kapcsolatba hozott ügyekben.
Franciaországban "ügyfelei" közé tartozott Roland Dumas volt külügyminiszter, akinek pere most folyik, Charles Pasqua volt gaulle-ista belügyminiszter és Dominique Strauss-Kahn, a jelenlegi baloldali kormány más kenőpénzes ügyek miatt távozni kényszerült volt gazdasági és pénzügyminisztere. Spanyolországban az Ertoil, Németországban a keleti Leuna olajfinomító és Minol-kúthálózat Elf-privatizálását "olajozta".

A német hatóságok kiadták Franciaországnak Alfred Sirvent, az Elf egykori francia állami olajvállalat volt második emberét, akit mindkét országban korrupcióval gyanúsítanak. VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek