Magyar gazdaság

Litvánia engedett

A litván kormány döntése alapján 2005-ig bezárják az ország egyetlen atomerőművének egyik blokkját. A másik sorsáról még nincs döntés, jóllehet a balti ország európai uniós felvételének egyik feltétele a teljes erőmű üzemen kívül helyezése.

A vilniusi kormány hosszú vita után békélt meg azzal, hogy támogassa elődje tervét az Ignalina erőmű egyik reaktorának bezárására. A most elfogadott részletes felszámolási projekt szerint 2005-ig fokozatosan vonják ki a blokkot az áramtermelésből. A szétszerelés és a hasadóanyag biztonságos tárolása azonban még 80 évi munkát ad a szakértőknek -- írja az AP. A kormánydöntéshez már nincs szükség parlamenti jóváhagyásra.
A Vilniustól 130 kilométerre fekvő atomerőművet még a szovjet időkben építették, mintegy húsz éve helyezték üzembe. Úgynevezett Csernobil típusú reaktorokról van szó, amelyeket nemcsak az Európai Unióban, hanem helyi környezetvédők is veszélyesnek tartanak. A függetlenség elnyerése óta az ignalinai reaktorokat pótlólagos biztonsági berendezésekkel látták el, ám továbbra is veszélyforrásoknak minősülnek. A második reaktor bezárására Vilnius nem vállalt kötelezettséget -- egyelőre. Az EU viszont változatlanul sürgeti ennek leszerelését is. A vonakodás komplikálhatja a volt szovjet köztársaság EU-csatlakozását.
Litvánia nemzetközi donoroktól, elsősorban az EU-tól ígéretet kapott arra, hogy 200 millió dollárral járulnak hozzá az üzemen kívül helyezés költségeihez. Az összeg nagyjából azzal egyenlő, amennyibe egy reaktor "elhallgattatása" kerül.
Jelenleg Ignalina biztosítja a litván energiafelhasználás 70 százalékát. Az országban attól tartanak, hogy ennek más forrásokból való kiváltása dollármilliárdokba fog kerülni, jelentősen növelve a végfelhasználók villanyszámláját, nem utolsósorban kárt okozva a nemzetgazdaságnak.

A litván kormány döntése alapján 2005-ig bezárják az ország egyetlen atomerőművének egyik blokkját. A másik sorsáról még nincs döntés, jóllehet a balti ország európai uniós felvételének egyik feltétele a teljes erőmű üzemen kívül helyezése. VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek