"Kissé furcsa az életszínvonal emeléséről beszélni ebben az országban. Japán a világ legnagyobb nettó hitelezője, ezért a leggazdagabb állam a világon. Nem olyan országnak tűnik, amelynek az életszínvonalát emelni kell. Épp az emberek magas életszínvonal miatti gazdasági nemtörődömsége az, ami probléma lehet" -- mondja Hama Noriko, a tokiói Mitsubushi Research Institute fő közgazdásza, akit az International Herald Tribune idéz cikkében.
A statisztikák szerint a japánoknak több a jövedelme, a megtakarítása, hosszabb a várható élettartama (a nőké a világon a leghosszabb, a férfiaké csak Svédországban hosszabb), és jobb az egészségi állapota, mint az amerikaiaké. Ráadásul kevesebbet dolgoznak érte. (A fejlődést tanúsítja például, hogy a 11 éves gyermekek átlagos magassága 14 centiméterrel nagyobb, mint a második világháború végén.)
A japánok 12 százalékot fizetnek bérükből az államnak, az amerikaiak 16 százalékot a Bank of Japan szerint. A japánok ugyanakkor több szolgáltatást kapnak. Az egészségügy gyakorlatilag ingyenes, a dolgozó szülők szerény díjat fizetnek a gyermekgondozó intézmények szolgáltatásaiért. A japán tömegközlekedés talán a leghatékonyabb az egész világon. Viszonylag több japán, mint amerikai tölti szabadságát külföldön.
Másrészt igaza van az amerikai pénzügyminiszternek, hogy a japán gazdaságnak nőnie kell, mert egy évtizede stagnál, és tavaly a harmadik negyedben vissza is esett. De a szokásos gyógymód, a fogyasztás ösztönzése itt nem működik, épp azért, mert az életszínvonal olyan magas. A japán stagnálás a helyszínen fantomnak látszik. A munkanélküliség rekordszinten van ugyan, 4,7 százalék -- az Egyesült Államokban 4,2 százalék nyolcéves fellendülés végén.
A japán vállalatok nehézségei nem nyomják teherként a lakosok vállát. A munkások megtartják munkahelyüket. Lehet, hogy ez nem hatékony kapitalizmus. Vidéken a lakosság nem öltözik olyan divatosan, mint Tokióban, de mindenkinek van színes tévéje, 10 közül kilenc háztartásban van mikrohullámú sütő, 85 százalékuknak van kocsija. Kicsi, de gazdaságos modell tízezer dollárért vagy kevesebbért kapható. A háztartások több mint 40 százalékában van számítógép és 39 százalékában van golfütő készlet.
Az átlagos életszínvonal és elégedettség foka Japánban magasabb, mint az Egyesült Államokban, de ott a gazdagok nagyon azok, és a szegények nagyon szegények. Japánban a gazdagok nem olyan gazdagok, de a szegények sem olyan szegények -- állítja Jui Naodzsi, a Accenture (volt Andersen Consulting) partnere.