Csak a gyulai és a méhkeréki határátkelőhely adatai szerint 2000-ben 30 ezer áfa-visszatérítéses új árucikket vittek ki romániai állampolgárok legális keretek között Magyarországról, a visszatérített áfa összege 7,5 milliárd forint volt. Ez a mennyiség háromszorosa az 1999-es évinek, amikor is 21 ezer megvásárolt új áru után 2,5 milliárd forintot igényeltek vissza. A határátkelőhelyekre is kiterjedő szigorú ellenőrzések miatt a román oldalon néhány napja elviselhetetlen a tumultus. Varsandnál a személyforgalomban a várakozási idő több óra, olykor eléri a hat órát is. A román hatóságok ugyanis nem kezelik külön sávban a tételes ellenőrzésre váró romániai gépkocsikat és autóbuszokat, így a turistaként utazónak is ugyanennyi időt kell várakozni a beléptetésre. A román vámszolgálat sorozatban állítja félre a bevásárlásból érkező aradi és bihari buszokat, gépkocsikat. Az elvámolásra kötelezett román turisták többsége nem tudja kifizetni a vámköltségeket, a veszteglő gépkocsik és autóbuszok száma is egyre nagyobb a varsandi határon.
A román kormány a vámtörvények betartatásával a költségvetési bevételeket szeretné növelni. A bevásárlóturizmusból élő romániai állampolgárok szerint a jelenleg is áruhiánnyal küszködő romániai gazdaságban a szigorításokkal a hiány tovább generálódik.
Novák Mihály, a gyulai vámhivatal parancsnoka az ellenőrzésekkel kapcsolatosan lapunknak annyit mondott el: mi csak annyit érzékelünk, hogy az utóbbi napokban látványosan lecsökkent a Romániából érkező bevásárlóturista-buszok száma, kevesebb megpakolt személygépkocsit léptetnek ki, mint korábban. A tavalyi évben visszaigényelt áfa alapján a gyulai és a méhkeréki átkelőhelyen mintegy 35-40 milliárd forint értékű új áru ment ki az országból. A vámparancsnok szerint az áfaigénylésre nem jogosult árumennyiség is jelentős volt.
A magyar vámszabályok szerint a magánszemélyek engedélymentesen 317 ezer forint (1200 euró) értékű árut vihetnek külföldre, ez nem minősül kereskedelmi tételnek. Általános forgalmi adó ötvenezer forint felett igényelhető vissza, az áfa-visszaigénylés lehetősége minden olyan árucikkre vonatkozik, ami a kiskereskedelmi forgalomban áfával terhelt.
A romániai lakosság egyébként mindent vásárol Magyarországon. A legkedveltebbek az élelmiszerek, azon belül is a baromfi-, a pulykahús, a különböző konzervek és déligyümölcsök. Tavaly decemberben például a liszt és a takarmánykukorica volt a sláger, jelenleg vetőmagért és egyéb szaporítóanyagokért jön át a lakosság Romániából. A vámosok statisztikája szerint tavaly nagyon sok fűtéstechnikai felszerelés -- kazánok, radiátorok -- szintén a bevásárlókat fuvarozó buszokban utazott ki Romániába. Volt olyan autóbusz, ahol a negyven utas összesen 20-30 mázsa lisztet, ugyanennyi fagyasztott baromfihúst vitt ki Magyarországról.