A 23 fővárosi kerület közül 20 kap abból az 5 milliárd forintból, amelyet az idén a budapesti belterületi utak szilárd burkolattal való ellátására különítettek el. A városrészek kezelésében összesen csaknem 1000 kilométernyi földút van. Három pesti belső kerület -- az V., a VI., illetve a VII. -- kivételével mindenhol vannak aszfaltozatlan utak a fővárosban. A legrosszabb a helyzet a XVII. kerületben, ahol 200 kilométernyi a lemaradás, így ez az önkormányzat kapja meg a teljes támogatási keret egyötödét, 1,1 milliárd forintot. A becslések szerint az egész fővárosban az átépítések teljes költsége mintegy 50 milliárd forint lenne, így évi 5 milliárdos támogatással tíz év alatt érhető el, hogy a fővárosi utak szilárd burkolatot kapjanak.
A keret létrehozásáról szóló javaslatot -- módosító indítványként -- a fideszes Perlaki Jenő és Mádi László adta be tavaly a 2001--2002. évi központi költségvetéshez, s a parlamenti többség támogatta. Bár az útépítések szükségességét senki nem vitatja, a döntés mégis vihart kavart, a pénzt ugyanis a fővárostól csoportosították át a kerületekhez.
A törvény szerint a támogatás folyósítása négy egyenlő részletben, minden negyedév első hónapjának 25-éig történik -- tájékoztatta a Világgazdaságot Devánszkiné Molnár Katalin. A XVII. kerület polgármestere elmondta: az önkormányzathoz megérkezett az első részlet. Már kidolgozták a 2001--2002. évi útépítési programot is, a támogatás felhasználásának lehetőségével kapcsolatban azonban sok a bizonytalanság. A törvény szöveges része nem tér ki minden részletre, így a városrészek tartanak attól, hogy az utólagos elszámolásoknál előfordulhatnak olyan költségek, amelyeket az önkormányzatok kifizettek, de végül nem bizonyulnak jogosnak. A helyi költségvetések feszítettek, a kerületeknek nem lesz arra pénzük, hogy az utólag jogtalannak ítélt kiadásokat visszafizessék a központi költségvetésnek -- szögezte le a polgármester. A külső kerületek szövetsége ezért megkérte Perlaki Jenőt, segítsen abban, hogy útmutatót kapjanak a pénz felhasználásához.
Perlaki Jenő lapunknak kifejtette: álláspontja szerint a törvény világosan megfogalmazza a felhasználás lehetőségeit, de a kerületek kérésére közbenjárt, hogy az egységes értelmezés érdekében készüljön belügyminisztériumi állásfoglalás. Január végén Bakonyi Tibor és Molnár Gyula szocialista parlamenti képviselők ugyanabben a témában intéztek kérdést Varga Mihály pénzügyminiszterhez, de mint Molnár lapunknak elmondta, még nem kaptak választ.