Magyar gazdaság

Új gmo-szabályok az EU-ban

Az Európai Parlament szerdán új, szigorúbb szabályokat hagyott jóvá a génmanipulált szervezetek (gmo) tesztelésére és biztonságosságának ellenőrzésére, ezzel megteremtve az alapját a gmo-kra vonatkozó, immár kétéves de facto tilalom feloldásának -- jelenti az MTI.

Az Európai Parlament 338:52 arányban, 85 tartózkodással hagyta jóvá az új szabályokat a génmanipulált növények termesztésére és használatára az unióban. Ezzel az 1990-es szabályokat vizsgálták felül és módosították, ezek ugyanis a politikusok és az ipar egybehangzó véleménye szerint nem adtak világos rendszert a fejlett géntechnológia bevonására a mezőgazdaságba.
A kevéssé pontos szabályozás hatására és -- elsősorban a marhakórjárvány kapcsán -- az élelmiszer-biztonságért aggódó közvélemény nyomására a kormányok gyakorlatilag két éve nem hivatalos formában leállították újabb gmo-k jóváhagyását az új szabályozás megszületésére várva.
Ennek ellenére a parlamentben a környezetvédelmi lobbi és néhány képviselő továbbra is szkeptikus a területtel kapcsolatban, és néhányan máris arra szólították fel kormányaikat, hogy az új szabályozásra is tartsák fenn a korábbi tilalmat.

Az Európai Parlament szerdán új, szigorúbb szabályokat hagyott jóvá a génmanipulált szervezetek (gmo) tesztelésére és biztonságosságának ellenőrzésére, ezzel megteremtve az alapját a gmo-kra vonatkozó, immár kétéves de facto tilalom feloldásának -- jelenti az MTI. VG-ÖSSZEFOGLALÓ-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek