Az egész világra kiterjedő száj- és körömfájásjárvány fenyegeti a patás állatállományt -- közölte Yves Cheneau, a FAO szóvivője a BBC-nek adott nyilatkozatában. Rendkívül agresszív vírustörzsről van szó, amely a levegőben is igen könnyen terjed. Az emberre nem veszélyes, 0 jelű vírus fatális fenyegetés a szarvasmarhákra, sertésekre, kecskékre és juhokra. A járvány röviddel azután robbant ki, hogy a kergemarhakór miatt Európa-szerte megkezdték a szarvasmarhák tömeges elpusztítását, Németországban és Ausztriában pedig sorra zárják be a sertéstelepeket illegális gyógyszerezés miatt.
Nagy-Britanniában, a járvány kitörésének helyén az érintett körzetekben feltornyozott marha- és sertéstetemek tömege vár égetésre. London teljes húsexporttilalmat rendelt el. A vírust feltehetően ázsai importélelmiszerrel hurcolták be, amelyet sertésekkel etettek fel. A világ számos államában megtiltották a brit húsfélék importját.
Magyarországon péntektől van érvényben a Nagy-Britanniából származó élő állatra, nyers húsra és nem hőkezelt állati termékek behozatalára vonatkozó tilalom. A vizsgálatot az állat- és növény-egészségügyi zárszolgálat végzi a nagyobb határállomásokon. Zárlat elrendelése esetén az állat-egészségügyi szolgálat nem ad ki behozatali engedélyt, így a vámosok automatikusan visszafordítják a tilalommal érintett szállítmányokat -- tudta meg a Világgazdaság.
Az Európai Unió brüsszeli főhadiszállásán szakértők attól tartanak -- írja a Reuters --, hogy a fertőzés térdre kényszeríti az egész európai húsipart. A járvány terjedése katasztrófa lenne, nagyobb csapás, mint a kergemarhakór -- idézi a hírügynökség Jean-Luc Meriaux-t, az EU húskereskedelmi szövetségének (UECBV) szóvivőjét.
Nagy-Britanniában drákói eszközökkel harcolnak a járvány terjedése ellen. Felfüggesztették a terepen történő katonai kiképzést, felkérték a kirándulókat, hogy tartsák magukat távol az állatoktól, leállították a lóversenyeket és rókavadászatokat, a postaszolgálatot korlátozták. Nick Brown mezőgazdasági miniszter felszólította a médiákat, hogy a tudósítók ne repüljenek át helikopterrel a fertőzött területek felett, mert a jármű rotorjának mozgása is elősegítheti a vírusok terjedését.
Hétfőn Németországban válságstáb kezdi meg működését Renate Künast agrárminiszternő vezetésével -- jelenti a Financial Times Deutschland. Szigorúan ellenőrzik a határokat és a gazdaságokat. A múlt héten számos élelmiszerüzemet zár alá helyeztek, amelyek a közelmúltban brit sertéshúst importáltak. Belgiumban megtiltották élő állatok szálítását és marhavásárok tartását.
Feszült légkörben kezdődik ma az Európai Unió mezőgazdasági minisztereinek értekezlete, amelyen a szarvasmarhapiac stabilizálásáról lesz szó. Jospin francia miniszterelnök levélben kérte Schröder német kancellárt, hogy az árak stabilizálására járuljon hozzá az Európai Bizottság marhamegsemmisítési programjához. Jospin továbbá azt szorgalmazza, hogy az EU tagállamai közvetlen segélyeket nyújthassanak az állattenyésztőknek. A németek elvben hajlandók ugyan a marhák tömeges megsemmisítésére, de még nem kezdtek hozzá, és a megsemmisítendő marhák számának bővítését ellenzik. A közvetlen segélyekhez ugyanakkor -- mint a Le Monde írja -- pénzhiány miatt nem járulnak hozzá.
Künast agrárminiszternő ugyanakkor gyökeres, minőségi fordulatot szorgalmaz az EU agrárpolitikájában. Németországban a marhahús fogyasztása november óta a felére zuhant. A miniszternő szerint csakis a biotermeléssel lehet felkelteni a fogyasztók bizalmát, amelynek részarányát a teljes mezőgazdasági termelésen belül a jelenlegi 2 százalékról 20 százalékra akarja növelni.