Szigorú óvintézkedéseket rendelt el a magyar állat-egészségügyi hatóság a száj- és körömfájás Magyarországra behurcolásának megakadályozására -- közölte Németh Antal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztályának vezetője. Az MTI tájékoztatása szerint a tárcánál koordinációs bizottság alakult a teendők meghatározására és az ellenőrzésre. A testület munkájában részt vesznek a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának megbízottai is. Az Angliában és Belgiumban észlelt száj- és körömfájás-megbetegedések magyarországi továbbterjedésének megakadályozása érdekében megtiltották a tranzitforgalomban a hasított körmű állatok -- szarvasmarha, juh, kecske, sertés -- beszállítását, illetve átvitelét az országon keresztül. Emellett tilos behozni Magyarországra az Egyesült Királyságból és Belgiumból származó párosujjú patásoktól való mindenféle terméket, természetszerűleg az élő állatot is. Nem szabad Magyarországra behozni ezekből az országokból nem hőkezelt állati termékeket, például tejet, tejterméket, illetve nyers húst és nyershús-készítményeket sem.
Németh Antal szerint száj- és körömfájás az európai állatállománynál az utóbbi tíz évben sehol nem fordult elő, ezért védtelen a kórokozóval szemben. A főállatorvos szerint az állatok beoltása csak időleges védelmet biztosít a betegséggel szemben. Az emberre a kórokozó csak enyhén veszélyes, főként azok kaphatják el a betegséget, akik a fertőzéssel foglalkozó laboratóriumokban dolgoznak, vagy magukkal a beteg állatokkal érintkeznek.
A fertőzés meggátlása érdekében a határállomásokon a gépjárműveket fertőtlenítik és az utasokat szigorúan ellenőrzik. A náluk lévő nyershús-készítményeket, illetve húsokat elkobozzák és megsemmisítik.
A Ferihegyi repülőtér 2A és 2B termináljain hétfő délután egy folyékony fertőtlenítőszerrel fellocsolt úgynevezett járványszőnyeget helyeztek el, amelyen a Budapestre érkező utasok mindegyikének végig kell haladni. A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság közleménye szerint a Ferihegyi repülőtéren lévő hulladékégető folyamatosan üzemel, így az érkező repülőgépek fedélzetéről származó ételmaradékokat és egyéb hulladékokat még a repülőtér területén megsemmisítik. Ezen kívül a repülőgépek kiszolgálását végző gépek és berendezések folyamatos fertőtlenítését is elvégzik.