Várható, hogy a gyógyszercégek többsége aláírja azt a kormánymegállapodás-tervezetet, amely a társadalombiztosítás támogatását, a patikákban vásárolható orvosságok termelői árának 2001. január 1. és 2003. december 31. közötti változását szabályozza -- tájékozódott lapunk. A kormányzat ettől azt várja, hogy a tavalyinál hatmilliárddal kisebb, 147 milliárd forintos gyógyszerbüdzsét a lehető legkisebb mértékben lépje túl a tb.
Mikola István egészségügyi miniszter szerint -- elsősorban a reklám, a promóció visszafogása és a költséghatékony gyógyszerterápia területén -- további szigorításokra is szükség van. Az év első két hónapjában ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) négymilliárd forinttal túllépte a kasszát.
Ajkay Zoltán, a Magyar Kórházszövetség elnöke lapunknak kijelentette: a kormány és a cégek közti megállapodásnak a tb által nem támogatott, a gyógyintézményekben alkalmazott orvosságok árára is ki kellene terjednie. Ennek híján tartani lehet ez utóbbiak árának a kelleténél nagyobb mértékű emelésétől. S mivel a kórházi kiadásoknak átlagosan 15 százaléka a gyógyszerköltség, a forráshiányos intézmények kritikus helyzetbe kerülhetnek.
Bogsch Erik, a Richter Rt. vezérigazgatója korrekt kompromisszum eredményének minősítette a tervezetet, amelynek aláírására vagy a cégek szándékának közlésére Mikola ma reggel 9 óráig vár.
Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint szigorú feltételeket szabott a kormány, hiszen júliustól átlagosan 6,3, jövő júliustól 2,8 százalékos lehet a medicinák átlagos termelői áremelése (a mérték a tervezett infláció 70 százaléka), 2003 fél évétől pedig az akkori költségvetési törvényben tervezett infláció 70 százaléka. Ám a gyártók utólag, a tényleges pénzromlás 70 százalékával korrigálhatják az áraikat. A külföldi gyártók szerint az alacsonyan tartott árak következtében tovább nyílik az olló a magyar és az európai országok gyógyszerárai között, ami hazánk EU-csatlakozásakor gondot jelenthet. Az elnök asszony a megállapodás előnyének tartja viszont, hogy az végre szabályozza az új gyógyszerek kihirdetését is. Az egészségpénztár adatai szerint 1998 óta ezernél több a tb-támogatásra váró orvosság, közel ötven az innovatív hatóanyag. Az EU-normákhoz igazodik, hogy a tb-támogatásról hozott döntést ezután az illetékeseknek meg kell indokolni, eddig azt "bizalmasan" kezelték -- mondta.
Váczi János, a Generikus Gyártók Egyesületének elnöke szerint jogszabálypótló szerepe van a megállapodásnak. A kormány örülhet, hogy végre politikai béke alakul ki a gyógyszerfronton, a magyar piacon maradni akaró cégek pedig örülhetnek a stabilitást nyújtó szabályozottságnak. Szerinte a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) terméket kínálóknak kedvező, hogy ezután évente kétszer fogadhatja be termékeiket az OEP, az így kialakult versenyhelyzetnek pedig akár árletörő szerepe is lehet. Azt azonban nehezményezik, hogy csak az a termék lehet a fix összegű tb-támogatás alapja, amelynek az adott hatóanyagcsoporton belül a forgalmi részesedése a megelőző hat hónapban elérte az 5 százalékot.