Rövid életűnek bizonyultak a reprezentációs adó szabályai, a kormány tegnapi döntése alapján ugyanis január 1-jei visszamenőleges hatályal jelentősen módosul a jelenlegi szabályozás. Borókai Gábor kormányszóvivő a kormányülést követő tájékoztatón jelentette be a tervezett változtatást. A módosítással részben állna vissza a korábbi helyzet. A cégek az árbevétel fél százalékáig, de legfeljebb 2,5 millió forintig az üzleti célból adott reprezentáció után újra mentesülnének a közterhek alól. A korábban adómentes üzleti reprezentációt ez év januárjától sújtja jelentős adóteher: a juttatás után 44 százalék személyi jövedelemadót és 11 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.
A módosítástól mintegy 6-8 milliárd forint pluszbevételt várt a pénzügyi tárca. Ám a szabályozás bonyolultra sikeredett, jelentős többletterhet rótt a cégekre, megnőtt a költsége a rendezvényszervezőknek, és növekedett az adminisztráció is. Ezt Tállai András, a pénzügyi tárca politikai államtitkára is elismerte a tegnapi háttérbeszélgetésen. Az érintettek kérésére a kamarákkal közösen dolgozta ki a minisztérium a módosítást.
A januártól hatályos szabály szerint előfordulhatott például, hogy egy szigorúan üzleti célból szervezett londoni üzleti vacsora után a megvendégelt magyar partnernek szja-t kell fizetnie. A tervezett törvénymódosítás elfogadása esetén a jövőben erre nincs szükség -- mondta Juhász István, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Várhatóan egyszerűsödik az adminisztráció, s a közterhet utólag, az adóbevalláskor kell közölni és megfizetni. Jelenleg ezt a tb-bevalláskor, havonta kell megtenni. Az adózónak lehetőséget adnának arra is, hogy pótlékmentes önrevízióval visszakérje a befizetett közterhet.
A közhasznú szervezetek nem az árbevétel fél százalékáig mentesülnének a reprezentációs adó alól, hanem a közhasznú tevékenységből származó bevétel 10 százalékáig. Változna az üzleti ajándék szabálya is: a vállalkozások minden foglalkoztatott után évi 1500 forintig ajándékozhatnának közteher nélkül. Így egy 50 fős cég évente 75 ezer forint ajándékot adómentesen adhatna. Ám egy ajándék sem kerülhetne többe, mint 10 ezer forint. A személyi jövedelemadó-törvényben pedig végre pontosan definiálnák az üzleti reprezentáció fogalmát: elsősorban az üzleti vendéglátás, kiegészítő szolgáltatás, utazás számítana üzleti reprezentációnak.