Biztatóak a végrehajtási iroda működésével kapcsolatos első tapasztalatok -- mondta a Világgazdaságnak Kéki Zoltán, Kaposvár jegyzője. A jelek szerint az adósok tartanak a kezdeményezéstől, megnőtt ugyanis az önkéntes befizetések száma.
A kaposvári jegyzőtől megtudtuk: a társulás kiküldte az írásbeli felszólításokat a hátralékot felhalmozó magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, gazdasági társaságoknak. Az utóbbiak milliós nagyságrendű adósságot halmoztak már fel. A behajtásokat eddig a települések jegyzői végezték, akiknek ez komoly terhet jelentett, hiszen a falvakban olyan személyes kapcsolatrendszer alakul ki, ami gyakran erősebb a jogi érveknél.
A végrehajtási irodát megalakító 74 településen összesen 250 millió forintra nőttek az önkormányzati adó- és közműhátralékok. A végrehajtással kapcsolatos jegyzői hatáskörök változatlanul megmaradtak, de a lebonyolítási ügyvitellel a végrehajtási társulást bízták meg. A kaposvári polgármesteri hivatal adóirodájának vezetője felügyeli a három végrehajtó tevékenységét, a szakmai felügyeletet és a munkáltatói jogosítványokat pedig a jegyző gyakorolja.
Amennyiben a felszólítás ellenére sem fizet a magánszemély, akkor letiltják a tartozást a fizetéséből. Ez csak abban az esetben járható út, ha az adós alkalmazott vagy nyugdíjas. A vállalkozásoknál és a gazdasági társaságoknál inkasszót alkalmaznak, vagyis a számlájukról emelik le a tartozást. Kéki Zoltántól megtudtuk azt is, hogy jelenleg 197 ügyben folyik eljárás. A társulás önfenntartó, a beszedett összeg meghatározott százaléka fedezi a kiadásokat, így a társult önkormányzatoktól többletpénzt nem igényel a működtetés.