Az Edinburghban működő Roslin Intézetben született 1997-ben az azóta a tudományos fejlődés szimbólumává vált Dolly. Az intézet két farmján további három klónozott bárányra vigyáznak. A tudományos és pénzügyi kockázat hatalmas, ezért nemrég igen szigorú karantént rendeltek el. A legfontosabb találkozókra is csak az intézeten kívül kerülhet sor, az érkező gépjárművek kerekeit fertőtlenítik, gyalogosként is csak speciális fertőtlenítőszőnyegen keresztül lehet bejutni. A fokozott védőintézkedések kiterjednek az állatok tápanyagellátására is: a teherautóról a farm előtt rakodnak le, és a beszállítást onnan az intézet két, állandóan ott lakó alkalmazottja végzi.
A farmon mindenki tudja, mi a tét. Ha felbukkan a vírus, le kell vágni az intézet híres állatait. Márpedig ezek között van az a több száz marhát számláló állomány is, amely egy hosszú távú kísérletben vesz részt. Az eltérő tej- és húsállományú állatok génjeit több mint négy éve folyamatosan vizsgálják a kutatók. A több millió font értékű projektnek még legalább öt-hat évig kellene futnia a tervek szerint.
Az ugyancsak skóciai PPL-Therapeutics két farmja is karantén alatt áll. Az ott élő 1172 bárány génjeit úgy módosították, hogy az állatok gyógyszerészeti hatóanyagokat termeljenek. Ezek részben egy sebforradást segítő ragasztó alapanyagát jelentik, de kísérletek folynak egy a hasnyálmirigy-gyulladás kezelésére alkalmas gyógyszerrel is.
Az állatok tejéből nyert hatóanyag embereken való tesztelését nemrég kezdte meg a vállalat a Bayer AG-vel. A cél egy tüdőtágulás elleni orvosság kifejlesztése.
Bár a farm területére vadkerítés miatt az Új-zélandról kilenc éve történt betelepítés óta egyetlen állat sem lépett, az intézkedések itt is szigorodnak. A biztonság kedvéért a Bayer-kísérletben részt vevő állományt felosztották több skót farm között, és egy részüket pedig visszaszállították Új-zélandra. Bár a cég vezetése a száj- és körömfájás intézetükben való megjelenését valószínűtlennek tartja, az esetleges újratenyésztéshez szükséges igen értekes génállományt tartalmazó örökítőanyagot már biztonságos helyen elraktározták.