Hasimoto Rjutaro 63 éves volt miniszterelnök, Koizumi Dzsunusiro 59 éves postaügyi miniszter, Kamei Sizuka 64 éves volt közlekedési miniszter, a párt fő politikai koordinátora és Aszo Taro gazdasági államminiszter tartozik a legesélyesebb jelöltek közé a pártelnöki posztra. A kormánypárt jövő kedden hoz döntést, a választást a miniszterelnök lemondása tette szükségessé. A párt elnökét ugyanis a parlament szokás szerint kormányfővé választja -- jelenti a Handelsblatt. Ha végül a párttagok széles köreiben nem népszerű jelölt kerül ki győztesen, ez a következő parlamenti választáson szavazatokat visz el -- írja az International Herald Tribune.
A jövendő új kormánynak kapóra jött, hogy a gazdasági minisztérium legújabb adatai szerint az ipari termelés februárban egy százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Januárban még 4,2 százalékkal esett. Ez indokolni látszik Hajami Maszaru jegybankelnök optimizmusát, hogy a legutóbbi gazdaságpolitikai ösztönző intézkedések elegendőek a csökkenő export és a lanyhuló ipari termelés által okozott konjunkturális gyengülés megállítására.
Az egyes miniszterelnök-jelöltek között épp az a fő választóvonal, melyik hiszi ezt el, és melyik véli úgy, hogy a már egy évtizede tartó gazdasági lábadozást csak strukturális reformok tudják fellendüléssé változtatni.
Hasimoto saját korábbi megszorító gazdaságpolitikáját bírálva csak az önfenntartő növekedés megindulása után akarja egyensúlyba hozni a költségvetést. Arra lehet számítani, hogy gyorsan megvalósítja a már elhatározott intézkedéseket. Nem tervezi a fogyasztási adó csökkentését, és ösztönözni akarja az adórendszerben a részvénybefektetéseket. Az újraélesztő strukturális reformokat kétszer 100 napos program keretében kívánja a törvényhozásban megvalósítani. Ezek közé tartozik az egyes bankok rendbehozatala a rossz kölcsönöktől való megszabadulással, szükség esetén tőkeinjekcióval.
Koizumi feneketlen hordóba való vízöntéshez hasonlította a fiskális ösztönzést. Évente 30 ezer milliárd jen (243,2 milliárd dollár) értékű kötvényt bocsátana ki, amit nem tart fiskális megszorításnak. Ellenzi a fogyasztási adó csökkentését. A strukturális reformokat tartja a fellendülés fő eszközének. A közvélemény támogatásával közpénzekből szanálná a bankokat, amelyek problémáit két-három év alatt oldaná meg, a növekedést liberalizálással ösztönözné. Helyesli a posta privatizálását.
Aszo a gazdasági ösztönzést elébe helyezi a fiskális reformnak. Alacsonyabb kamatokkal ösztönözné a beruházásokat, költene a közlekedési infrastruktúrára. A fogyasztási adót nem csökkentené ötről három százalékra, de adóösztönzést javasol a tőzsdei befektetőknek, és eltörölné a 100 millió jennél kisebb örökségek adóját. Három hónap alatt oldaná meg a rossz hitelek problémáját, de ezt nem tartja fontosnak az élénkítés szempontjából. Megszüntetné a versenyképességet akadályozó korlátozásokat.
Kamei szerint azonnal pótköltségvetésre van szükség a háromszázalékos növekedés érdekében. A bővülésből származó adóbevételből csökkenteni lehetne a 666 ezer milliárd jenes közületi adósságot. Egyúttal széles körű adócsökkentést ígér, de tagadja, hogy a 3 százalékos fogyasztási adót ő javasolta. Az államnak szerinte kezdeményeznie kell a bankok hitelállományának megtisztítását.
A négy jelölt közül három számít konzervatívnak, míg a lázongó pártellenzék kedvence Koizumi, aki a legnépszerűbb jelölt. Hasimoto győzelme viszont pártszakadáshoz vezethet.