A hét végén Gödön rendezett ülésén 45 milliárd forint nyugdíjemelést hagyott jóvá a kormány. Ez éppen 14,1 százalékkal emeli meg az 1239 milliárdos eredeti idei előirányzatot.
Az emelés visszamenőleges hatályú, január 1-jétől jár a megnövelt nyugdíj -- emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter szavaiból az MTI. Az érintettek a nyáron juthatnak hozzá a pénzhez. Az emelés hatásaként a jelenlegi 32 ezer forintos átlagos nyugdíj az idén 35-36 ezer forintra emelkedik, vásárlóértéke így -- tekintettel az inflációra -- 4-5 százalékkal nő.
A nyugdíjak kötelező emelését törvény rögzíti. A svájci indexálás alapján a várható infláció és az adott évben várható nettó átlagkereset-növekedés fele-fele részben határozzák meg a kötelező legkisebb nyugdíjemelés mértékét. A kormány ezen felül 3 százalékos "bónusz"-emelés mellett is elkötelezte magát.
A várható inflációt 6 helyett 8,5 százalékban határozza meg a módosított képlet. A 3 százalékos bónuszt nem változtatva ez azt jelenti, hogy a nettó átlagkereset várható növekedését sem 8,6, hanem 14,1 százalékkal számolta a hét végi ülésén a kormány.
Noha a hét végi döntés 45 milliárd forintról szól, az idei költségvetést csak 30 milliárd forinttal terheli, mivel azt a 15 milliárdot is e célra használják fel, melyet tavaly tett félre a büdzsé a nyugdíjasoknak szánt egyszeri, 5000 forintos kiegészítés céljára.
Szintén hét végi ülésén fogadta el a kormány az egészségügyi tárcánál készített, 13 pontból álló cselekvési programot -- mondta el Mikola István egészségügyi miniszter. A program koordinálását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat keretei közt felállítandó szervezet végzi majd. Anyagi fedezetét a költségvetés biztosítja.
A házipraxis-privatizálás felgyorsítását 17 milliárd forinttal segítik. Eszerint az adott ingatlan és az orvosi technika is a háziorvosok tulajdonába kerül.
Őszre ingyenessé válik a foggyökérkezelés és a fogtömés. Jelenleg a 18 és 65 év közötti korosztálynak fizetnie kell ezekért a kezelésekért.