Enyhülhet az inflációs nyomás
Februárban 21,3 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban. Ez a januárihoz képest 4,7 százalékponttal kisebb ütemű drágulást jelent, és gyakorlatilag megegyezik a két hónappal ezelőtti értékkel. A mezőgazdasági termelői árszínvonal emelkedése 2000 januárjában a "nulla szintről" ugrott 10 százalék fölé, június óta pedig 20 százalék felett van a dinamika. A termelői infláció októberben érte el a csúcsát, amikor már 32 százalék felett volt az áremelkedés mértéke. Azóta -- a januári megugrást leszámítva -- kisebb-nagyobb mértékben minden hónapban csökkent az árindex, de 20 százalék alá egyelőre nem süllyedt.
Az elmúlt egy évben egyébként a gabonafélék, a vágósertés és -baromfi árszínvonala emelkedett a legnagyobb mértékben. Az éves alapon számított árindex szerkezetében februárban egy fontosnak tűnő változás következett be. Az elmúlt időszakban a növényi és kertészeti termékek árszínvonala rendre meghaladta az élő állatok és állati termékek drágulásának ütemét. Az év második hónapjában azonban csaknem 10 százalékponttal esett a növényi termelői árindex. A februári csökkenésnek egyébként kizárólag ez volt az oka. Ez a jelenség -- amennyiben tartósnak bizonyul -- az áremelkedési nyomás csökkenését jelezheti, hiszen a takarmányárak változásának hatása előbb-utóbb az állati termékeknél is jelentkezik.
A termelői árak dinamikus növekedése jól magyarázza az infláció húzóerejének, az élelmiszerek fogyasztói árának alakulását, és egyben jelzi, hogy a drágulásban "vannak még tartalékok". Februárban ezen termékcsoport fogyasztói árai átlagosan 15 százalékkal voltak magasabbak, mint tizenkét hónappal korábban.


