Februárban 21,3 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban. Ez a januárihoz képest 4,7 százalékponttal kisebb ütemű drágulást jelent, és gyakorlatilag megegyezik a két hónappal ezelőtti értékkel. A mezőgazdasági termelői árszínvonal emelkedése 2000 januárjában a "nulla szintről" ugrott 10 százalék fölé, június óta pedig 20 százalék felett van a dinamika. A termelői infláció októberben érte el a csúcsát, amikor már 32 százalék felett volt az áremelkedés mértéke. Azóta -- a januári megugrást leszámítva -- kisebb-nagyobb mértékben minden hónapban csökkent az árindex, de 20 százalék alá egyelőre nem süllyedt.
Az elmúlt egy évben egyébként a gabonafélék, a vágósertés és -baromfi árszínvonala emelkedett a legnagyobb mértékben. Az éves alapon számított árindex szerkezetében februárban egy fontosnak tűnő változás következett be. Az elmúlt időszakban a növényi és kertészeti termékek árszínvonala rendre meghaladta az élő állatok és állati termékek drágulásának ütemét. Az év második hónapjában azonban csaknem 10 százalékponttal esett a növényi termelői árindex. A februári csökkenésnek egyébként kizárólag ez volt az oka. Ez a jelenség -- amennyiben tartósnak bizonyul -- az áremelkedési nyomás csökkenését jelezheti, hiszen a takarmányárak változásának hatása előbb-utóbb az állati termékeknél is jelentkezik.
A termelői árak dinamikus növekedése jól magyarázza az infláció húzóerejének, az élelmiszerek fogyasztói árának alakulását, és egyben jelzi, hogy a drágulásban "vannak még tartalékok". Februárban ezen termékcsoport fogyasztói árai átlagosan 15 százalékkal voltak magasabbak, mint tizenkét hónappal korábban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.