Magyarországon a forint árfolyamsávjának szélesítése mérsékelhetné az inflációt, ám a kormány a növekedést helyezi előtérbe, olvasható a washingtoni PlanEcon legfrissebb elemzésében. Mind a kormány, mind a Magyar Nemzeti Bank változatlanul a növekedést favorizálja az árstabilitással szemben, állítja Ben Slay, a Kelet-Közép-Európára szakosodott kutatóintézet vezető elemzője. Politikai kérdésként lehet tekinteni a "növekedést az inflációval szemben", véli. Nem meglepő, hogy a jövő évi választásokat megelőzően az Orbán-kormány a növekedést preferálja az árstabilitás helyett. Ezért a PlanEcon úgy látja, a GDP és az infláció idei magyarországi alakulása aligha fog sokat változni a 2000. évihez képest. Ben Slay valószínűnek tartja, hogy a kormány az infláció féken tartása érdekében az áremelések visszafogására próbálja majd rávenni a munkaadókat. Ám ha a kormány kezdeményezése megfeneklik, az inflációs várakozások felerősödhetnek, s ez súlyosabbá teheti Magyarország árproblémáit.
Ben Slay előrejelzése szerint a magyarországi fogyasztói árdrágulás 2001-ben éves szinten átlagosan 9 százalékos lesz, az esztendő végére a ráta lemehet 6,6 százalékra. Ez azonban nem lenne tragédia, mert ezek az inflációs mutatók javulást jeleznek 2000-hez képest. S mindaddig, amíg a munkatermelékenység és az euróban kifejezett munkaerőköltség trendje továbbra is kedvezően alakul, a két számjegyű inflációs ráta nem feltétlenül fékezi a GDP bővülését. A gazdasági növekedést egyébként a tavalyi 5,2 százalék körülire várja a PlanEcon.
Belpolitikai tekintetben a PlanEcon továbbra is úgy látja, az Orbán-kormány kitart a 2002. április--májusban tartandó parlamenti választásokig. A kisgazdák befolyásának csökkenése a kormányon belül előnyös lehet a magyar gazdaságpolitika számára. Torgyán József eltávolítása az FVM éléről javíthatja az agrártárca pénzügyeinek menedzselését, és segíthet a szektor EU-csatlakozásában. Az pedig, hogy Orbán képes volt Torgyán ellenállása dacára megtartani Boros Imrét, valószínűleg a PHARE-források jobb kihasználásához vezet -- hangsúlyozza Ben Slay.