A direktívatervezet a menedékkérelem elbírálásáig terjedő időszakban szabályozná a kérelmezők jogállását és a nekik nyújtandó támogatás minimális szintjét. Utóbbi téren a bizottság szerint a tagországok alkotmányos hagyományaiban is szereplő emberi jogi normákból kell kiindulni.
A különleges igényekkel rendelkező csoportokra (egyedülálló gyermekek, kínzások áldozatai, terhes nők) különleges szabályok vonatkoznak. A menedékkérők jogállása terén a javaslat legfontosabb eleme az, hogy a kérelem beadását követő hat hónap után nem lehet megtiltani az érintett tagország munkaerőpiacára való belépésüket.
A visszaélések minél hatékonyabb kiszűrése végett az EU kötelezné a megfelelő anyagi helyzetben lévő menedékkérőket, hogy járuljanak hozzá ellátásuk (szállás, orvosi ellátás stb.) költségeihez. A hatóságok által nyújtott segély csökkenne vagy teljesen megszűnne, amennyiben bebizonyosodna, hogy a kérelmező nem veszi komolyan a vele kapcsolatos eljárást (például nem jelenik meg a személyes beszélgetéseken), vagy elfogadhatatlan viselkedést tanúsít.
A most előterjesztett javaslat szorosan összefügg a bizottság tavaly szeptemberben benyújtott, jelenleg a tanács előtt lévő tervezetével, amely a menedékkérelmek elbírálásának eljárási szabályait igyekszik egységesíteni. A kulcsszó itt a gyorsaságon van -- különösen a nyilvánvalóan megalapozatlan kérelmek esetében --, hogy ezzel is csökkenjenek a tagországokra nehezedő pénzügyi terhek.