A Széchenyi-terv bérlakásprogramjára 55 önkormányzat pályázott, 42 település nyert. Az idén először 3,6 milliárd forint támogatás odaítéléséről döntött a gazdasági miniszter. Ehhez 1,6 milliárddal járulnak hozzá az önkormányzatok. Ebből 1,4 milliárd a készpénz, és csak 200 millió forint a felajánlott telkek értéke -- jelentette be Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium (GM) helyettes államtitkára. A nyertesek között van 18 olyan kistelepülés, ahol az állandó lakosok száma nem éri el a 2000 főt. A legkevesebb támogatást, 2,5 millió forintot Hajós igényelte, a legtöbbet, 341 milliót Budapest IV. kerülete kérte.
A támogatásból felépülő bérlakások többsége költségelven bérbe adott ingatlan lesz. Ebben a fordulóban kevesebb, 322 szociális célú otthon épül. Ennek oka, hogy egyes önkormányzatok költségelvű bérlakásokkal szeretnének értelmiségieket a térségbe vonzani (például orvosoknak építtetnek ilyeneket). Szerepet játszik az is, hogy a helyhatóságoknak a lakások karbantartását is finanszírozniuk kell, ehhez pedig bevételre van szükségük. A költségelven bérbe adott otthonok után pedig az építési költség két százalékát kell bérleti díjként befizetni a lakóknak -- emlékeztetett Hegedűs Éva.
A tavalyi támogatással együtt eddig 13 milliárd forintról döntött a GM, ebből összesen 3329 bérlakás készül. Ezek több mint felét újonnan építik, 16 százalékukat vásárolják, 31 százalékukat pedig más ingatlanokból alakítják át. A felépülő lakások 80 százaléka egy- és kétszobás lesz. Ennél nagyobb ingatlant a nyertesek alig tíz százaléka alakít ki. A lakások átlagosan hatmillió forintba kerülnek, ebből négymilliót a GM finanszíroz. Míg tavaly az építési költségek négyzetméterenként elérték a 131 ezer forintot, az idén mindössze 122 ezer forinttal számolnak.
A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy egy év alatt az építési hitelek állománya 75 milliárd forinttal nőtt, és az idén februárban elérte a 202 milliárdot. Az államilag támogatott lakáshitelek közül csaknem 2500 jelzálogkölcsönt engedélyeztek, összesen 7,2 milliárd forint értékben. A kiegészítő kamattámogatással folyósított hitelállomány csaknem 40 milliárd forint, amelyet 15 ezren vettek igénybe. A felvett kölcsönök átlagos nagysága még mindig nem éri el a hárommillió forintot. A múlt évben csaknem 45 ezer építési engedélyt adtak ki a hatóságok, a ténylegesen felépült ingatlanok száma azonban ennek kevesebb mint a fele, 21,5 ezer volt. Hegedűs Éva azonban úgy véli: az építési engedélyek számának növekedése csak késleltetve jelenik meg az építkezésekben. Ezért ebben az évben várhatóan 30 százalékkal nő majd a használatbavételi engedélyek száma.