Egyes élőlények csak órákat élnek, mások évtizedeket, ám kutatók most azt hangsúlyozzák, hogy az öregedésért minden teremtményben hasonló folyamatok felelősek. Mint kiderült, az inzulinösvény néven ismert folyamat, amelyről már eddig is tudott volt, hogy a férgek öregedését szabályozza, hasonló szerepet játszik a muslicáknál is - írja a Science magazin. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az inzulinösvény öregedésszabályozó szerepe általános lehet az egész állatvilágban.

David Gems, a londoni University College tanára, a fenti vizsgálatok vezetője szerint, ha a jelenséget az emlősöknél is befolyásolni leszünk képesek, akkor ezzel nyitva az út az élet meghosszabbítása felé. Hasonlóan derűlátóan nyilatkozott a Reutersnek a Rhode Island-i egyetem professzora is, aki szerint a fenti ismeretek alapján az öregedés az embereknél is szabályozható lesz.

Korábban egyébként már azonosították azt a gént, amely a cukor lebontásáért felelős inzulinhormon s az ahhoz hasonló, de a növekedésért felelős IGF növekedési hormon termelését szabályozza. Megfigyelték, hogy ennek a génnek a mutációjával (dafé2) élő orsógiliszta jóval tovább él társainál. A legújabb eredmények szerint a fenti gén módosított változatával a muslicák átlagosan 50 százalékkal tovább éltek, mint társaik. Igaz viszont, hogy azoknál jóval kisebbek voltak, talán éppen az IGF csökkentett termelése miatt.

A kutatók szerint emlősökben - így az emberekben is -, de főleg a nagyobb testű állatokban az IGF szintje még szorosabb kapcsolatban áll a növekedéssel.
A muslicákkal folytatott kísérlet során az is kiderült, hogy azok az állatok is tovább éltek, amelyek génpárjuk csak egyik tagjában hordozták a manipulált gént, ráadásul nem is voltak kisebbek a "versenytársaknál". Üröm az örömben, hogy a hosszú életű muslicák többsége sterilnek mutatkozott.