Néhány ponton megváltozott az utasokra vonatkozó vámszabályozás, egyébként az elmúlt év második felében módosult vámtörvény útmutatásai az irányadók az idén is. Továbbra is megmaradt az 1200 eurós értékhatár, ami a kereskedelmi és nem kereskedelmi forgalmat választja el egymástól, ám az árfolyamváltozás miatt az idén ez 317 ezer forintot jelent a korábbi 305 ezerrel szemben.
A hatályos szabályok szerint a kiutazók úti holmiként vihetnek magukkal egyebek között 200 darab cigarettát, egy liter égetett szeszt, két liter bort, negyed liter kölnivizet és kis mennyiségű parfümöt. (Az úti holmi fogalmát a New York-i egyezmény definiálja, azt az összes csatlakozó ország magára nézve kötelezőnek tartja.) Az értékesebb úti holmikról -- például számítógép, videokamera, gyerekkocsi, kerékpár, síléc -- érdemes kiviteli nyilatkozatot kitölteni, így ugyanis elkerülhető a vita a hazautazáskor. A belföldiek címletkorlátozás nélkül 350 ezer forintot vihetnek ki az országból, konvertibilis valutából pedig 100 ezer forintnak megfelelő összeget. A Magyar Nemzeti Banknál nem jegyzett valutákból bárki korlátlan mennyiséggel rendelkezhet.
Az úti holmin felül -- az úgynevezett nem kereskedelmi forgalomban -- is kivihetők még szeszes italok, dohánytermékek és más áruféleségek, ám figyelembe kell venni, hogy a célországban mik az irányadó beviteli szabályok.
Hazaérkezéskor nem kell vámot fizetni, ha (az úti holmin felül) behozott áruk összértéke nem haladja meg a 31 700 forintot. (Tavaly 30 500 forint volt a vámmentesség határa.) Ez a kedvezmény nem jár jövedéki termékek esetén, s nem vonható le, ha az áruk egyedi értéke több mint 31 700 forint. A vámkedvezményt egyébként az együtt utazók nem adhatják össze. Naponta csak egyszer veheti igénybe a kedvezményt az is, aki többször lépi át a határt.
Ha a behozott áru értéke a 31 700 forintos vámkedvezménykeretet meghaladja (de nem több 317 ezer forintnál), az utasnak még a határon ki kell fizetnie a kirótt vámterhet. Az utasforgalomban általában a 10 százalékos vámtételt alkalmazzák. Ez alól kivétel a szeszes ital, a dohánytermék, a kávé és a gépjármű, melyekre a kereskedelmi vámtarifa alapján szabják ki a vámot. A vámon kívül még 25 százalékos általános forgalmi adót kell fizetni s alkalomadtán fogyasztási és jövedéki adót is. Bizonyos esetekben akár 70-90 százalékot is kitehet a teljes vámteher. Ha azonban a vámjegyes megoldást választja az utas (ezt megteheti, ha például kereskedelmi tételt nem hoz magával, nincs a csomagjában jövedéki termék, s nem szükséges a vámkezeléshez államigazgatási szerv engedélye), akkor mindössze 25 százalék a fizetendő vámteher. Ennek mértéke tavaly még 50 százalék volt.