Az uniós statisztikai hivatal vezetője a Reuters szerint emlékeztetett: a kelet-közép-európai országok illetékes szerveivel már tíz éve folyik az egyeztetés az adatszolgáltatás EU-konformmá tétele végett. Ennek köszönhetően a legtöbb makrogazdasági adat megfelel a csatlakozási tárgyalások által támasztott követelményeknek -- mondta Franchet.
Kivételként említette a legnagyobb tagjelölt állam, Lengyelország mezőgazdasági adatszolgáltatásának hiányosságait, ám hozzátette: a közeljövőben sorra kerülő népszámlálás minden bizonnyal javítani fog a helyzeten. A tagjelölt országok statisztikai hivatalaitól az eurózónához való majdani csatlakozás is további erőfeszítéseket fog követelni -- hangoztatta.
Pedro Solbes egy ezzel egy időben tartott beszédében szintén elismerését fejezte ki a statisztikai adatszolgáltatás színvonalának javítása kapcsán. A csatlakozási tárgyalásokon eddig nem merült fel probléma az álláspontok alátámasztására előterjesztett adatok színvonala miatt. A strukturális alapokkal, a környezetvédelemmel és a mezőgazdasággal foglalkozó jövőbeni tárgyalások során ugyanakkor előfordulhatnak ilyen természetű nehézségek -- tette hozzá a biztos.