Részletes megállapodást kötöttek az uniós fogyasztói, kereskedelmi, idegenforgalmi és vállalkozói szervezetek képviselői az euróátállás utolsó szakaszának teendőiről. A pénzcserét kísérő kampány az "új valuta, stabil árak" jelszó alatt zajlik majd.
A megállapodás azt jelzi, hogy a kiskereskedők készek megbirkózni a rájuk háruló logisztikai és szervezési feladatokkal -- hangoztatta Erkki Liikanen, az Európai Bizottság vállalatokért felelős tagja. A kereskedők kötelezettséget vállaltak arra, hogy ez év szeptember és december eleje között általános szabállyá teszik az árak mindkét valutában történő feltüntetését. A megvalósítás üteme az egyes ágazatok lehetőségeihez igazodik majd, ám minden esetben az euróösszegre irányítják a vásárlók figyelmét (az kerül első helyre, és/vagy nagyobb számjegyeket használnak, mint a nemzeti valutában szereplő összeg feltüntetésére).
A kettős árfeltüntetést legalább a két pénznem párhuzamos használatának végéig, tehát 2002. február 28-ig biztosítják az üzletekben. Ezt követően legalább június végéig egyszerű segédeszközökkel meg kell könnyíteni a vásárlók számára az árak "visszaszámítását" nemzeti valutára (hiszen akkor már csak az euró lesz érvényes fizetőeszköz), továbbá annak ellenőrzését is, hogy az átállás szabályait betartották a cégek. Utóbbiak közül a legfontosabb az, mely szerint a kereskedők -- az "új valuta, stabil árak" jelszónak megfelelően -- nem használhatják fel a pénzcserét rejtett áremelésre.
A szakmai szervezetek és állami szervek feladatai közül a megállapodás kiemeli a kiskereskedők támogatását a "nagyok" által diktált átállási ütem követésében. Kötelezettséget vállaltak arra is, hogy 2002 elejétől banki tranzakcióik lehető legnagyobb részét euróban bonyolítják le, és az idei év utolsó napjaiban nem halmoznak fel számottevő készleteket nemzeti fizetőeszközökből.
Az állami szervek 2002 elejétől heti hivatalos statisztikákat tesznek közzé az árak alakulásáról, és ennek eredményeit a fogyasztókkal is megismertetik. Fontos feladat lesz a fogyasztók euróátállással kapcsolatos tájékoztatása, amelyben a megállapodás aláírói szintén oroszlánrészt vállalnak.