Mindössze 50 millió forintot irányoz elő az állam által vállalt kezesség és viszontgaranciák kifizetésére a következő évi költségvetés. Ennél 600-szor többet, 30 milliárd forintot szerepeltet ugyanezen a soron az idei büdzsé.
2001-ben 114,3 milliárd forint egyedi kormányzati kezességvállalás beváltása esedékes, jövőre pedig -- a mai állapot szerint -- 13,1 milliárd forintnyi szerződés után kell helyt állni az 50 millió forintos előirányzatból -- derül ki az uniós csatlakozás megalapozásához készített gazdaságpolitikai programból. A dokumentum szerint az elmúlt években az esedékessé vált kormányzati garanciavállalások 15,3 százalékát kellett átlagosan kifizetni.
Az idei magas, 30 milliárd forintos előirányzat oka a Postabank részére vállalt kezességek, így a Reorg-Apport Rt. 44 milliárdos kötvénykibocsátására vállalt garancia lejárata -- mondták el a Világgazdaságnak a Pénzügyminisztériumban. Noha utóbbi beváltására január 26-tól lenne lehetőség, eddig nem történt kifizetés -- értesültünk. A fenti két tétel szinte a teljes előirányzatot elviszi majd -- állítja a PM szakértője, Horváth Erzsébet.
Az elmúlt években a kezességvállalások miatti fizetési kötelezettség 7,3 és 10,5 milliárd forint között mozgott évente -- derül ki a zárszámadási törvényekből. A következő költségvetésben azért terveztek mindössze 0,05 milliárd forintot, mivel az agrárgazdasági garanciák előirányzata ez évtől már nem az általános keretet terheli, ugyanis azt a földművelésügyi tárca büdzséjébe építették be -- magyarázza a PM. Az agrárgazdasági kezességekkel kapcsolatos kifizetések nagyságáról nem sikerült információt szereznünk.
Az idén vállalt kezességek összege magasabb a törvény által megengedettnél, hívják fel a figyelmet szakértők. Már márciusban 120,4 milliárdot tesz ki az állomány, miközben a költségvetés csak 95,1 milliárd forintra, a kiadási főösszeg 2,2 százalékának megfelelő összegre ad lehetőséget. Így 25,3 milliárddal lépik túl az idei, egész év folyamán vállalható keretet. Az érvényben levő kormányzati kezességvállalások összege -- lapunk számítása szerint -- 385,8 milliárd forint.