Máig az ez évre várható infláció többszörösével, 30 százalékot meghaladó mértékben növelte árait a hazai cukoripar -- állítják az üdítőital- és az édességgyártók szakmai szervezetei. Szerintük a drágulás a kormány antiinflációs politikáját is veszélyezteti. Másfelől kritikus helyzetbe hozza a nagy cukortartalmú termékeket előállító cégeket, mivel a cukor áremelkedését sem belföldi átadási, sem exportáraikban nem tudják érvényesíteni.
Kiss Gáborné, a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének titkára lapunknak elmondta: a cukoripar áremelési lehetőségeit bővíti, hogy az importált cukorra három éve pótvám lépett életbe. Ez megakadályozza, hogy olcsóbb, a hazai cukoripar számára versenyt teremtő termékek érkezzenek az országba. Az édesség- és üdítőital-gyártók ezért a pótvám azonnali felfüggesztését szorgalmazzák. A mai helyzetről levélben tájékoztatták Vonza András agrárminisztert. Egyúttal kérelmet kívánnak benyújtani a vámtarifa-bizottsághoz, hogy a hazai továbbfeldolgozók kedvezményes vámmal importálhassanak cukrot.
A hivatalos nyilatkozatok szerint ugyanakkor a pótvámot az illetékes tárcák 1999-ben azért vezették be, hogy a hazai cukoripart védjék a nyomott világpiaci áraktól, és megakadályozzák az importdömpinget. A sávosan működő, differenciált pótvám alapját -- ECU-ben meghatározott bázisból kiindulva -- forintban kifejezett küszöbár adja meg. A cukoripar szerint a védettség 1999 óta kismértékben csökkent a forint árfolyamváltozásai miatt. Ezért a feldolgozók a pótvám "karbantartását" kérik, ami a gyakorlatban a küszöbárak kismértékű emelését eredményezné.
A korrekció 2-3 százalékkal növelné a pótvám alapját képező küszöbárakat, így csupán technikai változtatást jelentene -- közölte lapunkkal Domonkosi Imre, a Cukor Terméktanács elnöke. Szerinte a pótvám a jelenlegi kürölmények között is betölti szerepét. Bár a belföldi cukorárak mára kilónként 140 forint körülire nőttek, a pótvám révén az importált cukor a rendkívül alacsony, 230-240 dolláros tonnánkénti világpiaci árak mellett is drágább lenne.
Domonkosi hozzátette: a terméktanácsi árfigyelő rendszer szerint a cukor eddig csak 10 százalék körüli mértékben drágult tavaly október óta. Igaz ugyanakkor, hogy az egyeztetés alatt álló ágazati intervenciós áras szabályozás 130--160 forint közötti gyártelepi nettó árakat tenne lehetővé. Ez azonban nem engedélyezne további automatikus drágulást a piaci korlátok miatt -- állította az elnök.
A Külügyminisztérium az FVM szakmai álláspontja alapján tenné meg a pótvámmal kapcsolatos intézkedéseket -- tudtuk meg. Információink szerint az agrártárca a vámfelfüggesztést nem támogatja. FVM-szakértők lapunkkal közölték: az elmúlt évtizedben a cukordrágulás minden évben elmaradt az inflációtól, ezért a mostani áremelés az eddig meghiúsult árváltozások "mérsékelt korrekciója". Egyúttal cáfolták, hogy az árnövekedés inflációgerjesztő lenne, mivel a cukor a fogyasztói kosáron belül jelentéktelen részarányt képvisel.
A tárca szerint a hazai továbbfeldolgozóknak a mainál sokkal élesebb versenyre kell felkészülniük az EU-s csatlakozás után, mert Magyarország belépésével további jelentős cukordrágulás várható. Az üdítőital-gyártók kapcsán az FVM felhívja a figyelmet arra is, hogy a cégek ma már elsősorban nem cukrot, hanem olcsóbb izoglükózt használnak termékeikhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.