Bruttó értéken 4,5, nettó értékben 3,7 milliárd forintos beruházással fejlesztik tovább a győri szennyvíztisztítót. A meglévő tisztító továbbépítése után a jelenlegi mintegy 40-45 százalékos tisztítási hatékonyság az elvárások szerint 97 százalékosra nő. A beruházással kiépül a tisztítómű teljes biológiai fokozata -- tudtuk meg Eredics Imrétől, a győri önkormányzat alpolgármesterétől. A beruházás (áfamentes) költségeinek 50 százalékát fedezi az az Európai Unió ISPA-forrása. A fennmaradó hányad 40 százalékát állami keretekből finanszírozzák, s a teljes összeg fennmaradó részét a város önkormányzata állja.
A beruházás megkezdéséhez már csupán a kivitelezői pályázat kiírási dokumentációinak brüsszeli jóváhagyása van hátra. A papírokat február utolsó napján nyújtotta be az önkormányzat Brüsszelnek. Az uniós jóváhagyást követően nyílt nemzetközi kivitelezői pályázatot hirdet meg a város. Kellően gyors brüsszeli jóváhagyás esetén ez év végére kiválaszthatják a kivitelezőt, de akár a földmunkákat is megkezdhetik.
A jelenleg futó négy nagy, ISPA által támogatott magyarországi projekt egyike a győri -- hangsúlyozta az alpolgármester. Elsőként éppen erre hagyott jóvá ilyen pénzforrást Brüsszel.