December végére a fogyasztói árszínvonal 8,2 százalékig mérséklődhet az Ecostat szerint, így nem tartják reálisnak az MNB által korábban hangoztatott 7 százalékos decemberi infláció elérését. A kutatóintézet szerint a forint árfolyama az év végére a sáv közepétől 5-6 százalékra lehet.
A folyó fizetési mérleg 2,3 milliárd euró körüli hiánnyal zár 2001-ben, a költségvetési hiány pedig megközelítheti a 350 milliárd forintot -- olvasható a kutatóintézet prognózisában. Az idén a fogyasztás 4,5 százalékos növekedésével, a beruházások mintegy 7,5 százalékos bővítésével számol az Ecostat. A külkereskedelmi áruforgalom hiányát 5 milliárd euróra teszik.
Az ipar termelésnövekedése a tavalyi csúcs után várhatóan fokozatosan mérséklődik -- vélik --, az idén 10-12 százalékkal haladja majd meg a tavalyit. Az építőipari konjunktúra élénkülhet, ezt az ágazat szerződésállomány-adataival támasztják alá. Ezen ágazat volumenindexe az idén 8-10 százalék körül alakulhat, a lakásépítési, autópálya-építési, árvízvédelmi programok, illetve a Széchenyi-terv keretében megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően.
Az ország pénzügyi, fizetési helyzete kiegyensúlyozott -- vonja le a következtetést a tanulmány. Az infláció tartós elemei azonban megerősödtek, ez kifejezésre jut a maginfláció növekedésében is -- állapítják meg.