Nem felel meg a valóságnak az a napokban felröppent hír, amely szerint a kórházak adóssága meghaladja a 18 milliárd forintot -- mondta lapunk munkatársának az egészségügyi tárca helyettes államtitkára. Ivády Vilmos szerint ugyanis ebben az összegben több mint 10 milliárd a még nem lejárt beszállítói számlák értéke, amelyet nem lehet tényleges tartozásként feltüntetni.
A szaktárca felmérése azt mutatja, hogy tavaly 7,4 milliárd forint volt a beszállítók lejárt számláinak összege, emellett két gyógyintézmény adó- és társadalombiztosítási tartozást halmozott föl. Az is kiderült azonban, hogy az intézmények jelentős hányadának pénztartaléka van, esetenként maguk is hiteleznek. Ez alapján a szaktárca állítja: a 150 kórház közül 106-nak egyáltalán nem volt külső nettó adóssága.
Ivády Vilmos azt is elmondta: az elmúlt három évben a kórházak szállítóival szembeni tartozások aránya csökkenő tendenciát mutat. 1998-ban 3,22, 1999-ben 2,44, tavaly 2,36 százalék volt az arány az árbevételhez képest. Meglehetősen nagy az adósságkoncentráció -- fogalmazott, hiszen a 150 kórház közül csupán 18 intézmény lejárt szállítói tartozása haladja meg a 100 millió forintot, s milliárdos nagyságú is lehet. Ezért ez teszi ki a teljes adósságállomány 77 százalékát. A kórházak többsége azonban eredményes menedzsmentmunkával fönntartja az intézmény gazdasági egyensúlyát. Ivády elismerte azonban, hogy a kórházak belső -- a dolgozókkal szembeni, valamint az orvosi műszerek, az élelmezés miatti -- adóssága növekszik. Rendkívül alacsony a bérszínvonal, ám a több évtizedes elmaradást nehéz behozni. A betegellátás színvonala is elmarad az igényektől, amivel a szaktárca és a kormány is tisztában van -- mondta.
Az egészségbiztosító költségvetésében az idén 209 milliárd forintot hagyott jóvá a parlament az aktív betegellátásra, amelyből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az első fél évben 106 milliárdot költ el. A "túlköltés" egyik oka, hogy az év első hónapjaiban a korábbiaknál nagyobb értékű teljesítményeket jelentettek a kórházak. Mivel azonban a biztosító kasszája zárt, csak egymás rovására jutnak több pénzhez. Az OEP ellenőrei megfigyelték, hogy az intézmények egy része különféle kódolási technikákkal -- például a nagyobb tb-bevételt hozó, súlyosabb betegségek gyógyításának jelentésével -- folyamatosan fölfelé korrigálja az OEP-nek jelentett havi teljesítményeit.
Ivády szerint az ügyeskedések csak átmenetileg orvosolják egy-egy kórház gondját. A dolgozók bérét és a gyógyítás színvonalát azonban csak megfelelő finanszírozási technikával és többletforrásokkal lehet érdemben javítani. Ennek esélye adott, mert a kormány vállalta, hogy az idei év hátralévő részében legalább 10,7 milliárd forint többletforrást biztosít a gyógyintézményeknek, ebből 3,6 milliárd jut a kórházaknak -- mondta. Terveik szerint ebből úgy javítják a fekvőbeteg-intézmények gyógyítótevékenységének finanszírozását, hogy az áprilistól érvényes 81 ezer forintos gyógyítási alapdíj összegét 90 ezerre emelik. Azt is elmondta: remélik, hogy a költségvetés többletbevételéből további forrást biztosítanak az ágazatnak.