Miután huzamosabb ideje tartanak a millenniumi ünnepségek és az azokkal kapcsolatos szervezési előkészületek, a kormány hamarabb is bejelenthette volna, hogy augusztus 15-ét kvázi munkaszüneti nappá szándékozik nyilvánítani -- nyilatkozta lapunknak Rolek Ferenc. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szervezetének alelnöke hozzátette: a kormány felkérésével a gazdálkodószervek érdemben foglalkozni sem tudnak a rövid határidő miatt, mert képtelenség lenne működési rendjükbe beépíteni a szabadnapot. A bankszektor esetében ráadásul törvényt sértene a munka szüneteltetése -- jegyezte meg Rolek Ferenc --, hiszen a bankszünnap megtartását egy hónappal korábban jelenteni kell a bankfelügyeletnél. Ennek értelmében természetes, hogy az OTP Banknál úgy tájékoztatták lapunkat, hogy valamennyi fiókjuk nyitva tart majd.
Rolek szerint egyébként a fogadókészség meglenne a munkáltatók részéről, ám a munka szüneteltetését jelen esetben lehetetlen kivitelezni. A munkaszüneti napokat amúgy az előző naptári év vége felé szokták egyeztetni -- tette hozzá.
A szakszervezeti oldal ugyancsak hiányolja az előzetes egyeztetést. Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke úgy látja: az Országos Munkaügyi Tanács néhány héttel ezelőtt megtartott ülése alkalmas fórum lett volna a kérdés megvitatására. A közszféra, illetve az állami tulajdonú vállalatok munkavállalóit kedvezően érinti a döntés, ám a munka alóli mentesítés megosztottságot gerjeszthet köztük és a versenyszféra munkavállalói közt. Utóbbiak ugyanis valószínűleg munkával töltik a jövő szerdát -- vélekedett Wittich Tamás.
Attól, hogy az egyik munkavállalónak kicsivel jobb, a másiknak nem lesz rosszabb -- kommentálta a fentieket Borókai Gábor kormányszóvivő. Tény, hogy a szociális partnerekkel nem egyeztetett a kormány -- ismerte el --, ám a döntés csak az országos hatáskörű szervekre és a közigazgatási hivatalokra nézve kötelező, a versenyszférának csak ajánlást fogalmazott meg a kabinet. A Gazdasági Minisztérium a döntés következményeit számba vevő hatástanulmányára hivatkozva a szóvivő kijelentette: a szabadnapból fakadó termeléskiesés mértéke elenyésző, már csak a nagyarányú szabadságolások miatt is.
A Pénzügyminisztérium ma küldi el a körlevelet a hozzá tartozó intézményeknek -- értesült a Világgazdaság. Nagyboldogasszony napján mentesülnek a munkavégzés alól az APEH-nél és a VPOP-nél dolgozók, a nyugdíj-biztosítási intézmények és az egészségpénztárak alkalmazottai.
Az augusztus 15-ei nappal kapcsolatban a GM már tegnap délután tájékoztatta körlevélben a felügyelete alá tartozó intézményeket. Többek között a bányászati hivataloknál, a Magyar Turizmus Rt.-nél, az ITD Hungarynél és a munkügyi központokban mentesítik a munkavégzés alól a dolgozókat. A GM mintegy 4800 intézményi, valamint 460 minisztériumi dolgozónak ad felmentést. A körlevél ugyanakkor leszögezi, a halaszthatatlan, illetve határidős ügyek -- például pályázatok, közbeszerzések -- ügyintézőire nem vonatkozik a felmentés.
Nem érinti hátrányosan a munkanélkülieket, ha Nagyboldogasszony napján a munkaügyi központok munkatársait mentesítik a munkavégzés alól -- mondta lapunk kérdésére Márton László, a Fővárosi Munkaügyi Központ ügyfélszolgálati irodájának vezetője. A munkanélküliek ugyanis nem munka-, hanem naptári napra kapják a járadékot, így az ünnepnapok miatt nem károsodnak.
Még folynak a tárgyalások az Egészségügyi Minisztérium vezetőivel, s egyelőre nincs döntés arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a szaktárcához tartozó más intézetek munkatársai hogyan ünnepelhetnének -- mondta a Világgazdaságnak Oberfrank Ferenc. Az OEP főigazgatója azt szeretné, az ügyfelek kiszolgálásában ne legyen fennakadás, de azt is, hogy minél több kollégájának szabadnap legyen jövő szerda.
Az agrártárca szintén körlevélben értesíti háttérintézményeit -- a földhivatalokat, megyei, területi FVM-hivatalokat, valamint az állat- és növény-egészségügyi állomásokat. A tárca vezetője ezer minisztériumi és további 15 ezer intézményi alkalmazottat mentesít augusztus 15-én a munkavégzési kötelezettség alól. A körirat nem tesz különbséget a közalkalmazottak és más besorolású dolgozók között -- mondta lapunknak Balázs István, a tárca humánpolitikai főosztályvezetője.