Az Egészségügyi Minisztérium szeptembertől jelentősen emeli a kórházak betegesetenként járó, jelenleg 90 ezer forintos gyógyítási alapdíját -- jelentette be múlt szerdán Mikola István. A miniszter az emelés mértékének nyilvánosságra hozását holnapra, a Pénzügyminisztériummal történő egyeztetést követően ígérte. Annak forrásaként a tárcának a gyógyszerpiacon kötött kedvező megállapodásait és a kormány által az ágazatnak juttatott 5,6 milliárd forint többletforrást jelölte meg.
Többletpénz nélkül nehéz helyzetbe kerülnének a kórházak, mivel a 209 milliárd forintos, aktívbeteg-ellátásra költhető pénzből az első fél évben már 106 milliárd elfogyott. Ennek a teljesítménynövekedés az oka, ami mögött esetenként nem volt tényleges gyógyítás, a kórházak egymás rovására ügyeskedtek. Zárt kassza lévén ezért a kórházak működését finanszírozó egészségpénztár az egyes beavatkozásokért járó pénz "visszanormálására" kényszerült.
Az EGVE elnöke azt reméli, hogy a miniszter a kórházak mellett a szakrendelők helyzetének a javítását is fontosnak tartja. Ha Ari Lajoson múlna, ötezer forinttal, 95 ezerre növelné az aktív betegek kórházi gyógyítási alapdíját. Szükségesnek tartaná a krónikus betegek 3100 forintos napi ápolási alapdíjának és a szakrendelőkben ellátott betegekért járó pénz összegének a növelését is. Tavaly ugyanis közel hétezerrel csökkent az aktív betegeket ellátó kórházi ágyszám, s körülbelül ennyivel nőtt a krónikus betegeket ápoló osztályoké. Ám a tb-finanszírozás nem követte ezt a változást.
Ari úgy látja, hogy az ágazat rendbetétele megkezdődött, de szerinte a szerkezet átalakítása, a gyógyítás színvonalának javítása csak többletforrások bevonásával oldható meg.
Elmondta azt is, hogy a Magyar Kórházszövetség, az egészségügyi tárca és az EGVE képviselői hamarosan hozzáfognak a kórházi szektor középtávú konszolidációs programjának elkészítéséhez. Ennek első lépéseként az év végéig feltárják az intézményekben meglévő gazdálkodási hibákat. A kórházak megfigyelése folyik, a második negyedévi adósságállomány és a gazdálkodási feltételek felmérése megtörtént, annak nyilvánosságra hozása szeptember közepén várható.