Kurt Bodewig közlekedési miniszter szerdán hozta nyilvánosságra az elvonás lehetséges összegét, amely több, mint amennyit a kormány szakértői bizottsága előzőleg ajánlott (VG, 2001. augusztus 13.). A szállítmányozók a magasabb összeg fejében engedményt kapnak a gépjármű- és a nyersolajadóból. A "bliccelőket" ugyanakkor az ADN hírügynökség szerint szigorú büntetés fenyegeti, és elektronikus ellenőrzést is bevezetnek. Fizetni is elektronikus módon kell majd.
A német szállítmányozók Karl Heinz Schmidt, a teherfuvarozók, logisztiai és hulladékkezelő cégek szövetségi egyesületének (BGL) ügyvezetője szerint elvben nem ellenzik a tervezett útdíjat. Szükségesnek tartják ugyanakkor az üzemanyagra kivetett adó csökkentését, mert külföldön ez, valamint a gépjárműadó alacsonyabb. A német vállalatok évente kereken 19 milliárd márka nyersolaj- és gépjárműadót fizetnek -- hangoztatja Schmidt.
A zöldek szerint 2004-től minden szövetségi és a tartományi úton díjat kellene szedni a teherautóktól. A kabinet által a szaktárcának adott felhatalmazás erre a későbbiekben lehetőséget is ad. A BGL azonban elutasítja az elvonás általánossá tételét, bár azt elismerik, hogy valamilyen ösztönzőt be kell vezetni annak elkerülésére, hogy az autópályákról kiszoruló teherjárművek elárasszák a kisebb utakat. A pályadíjból befolyó összeg döntő részét a tervek szerint az úthálózat fejlesztésére fogják fordítani.