Az agrártárca vezetése egyetért abban, hogy a 2002-es költségvetésben az FVM fejezetén belül külön soron jelenjen meg a nemzeti agrár-környezetvédelmi program indulásához elengedhetetlen forrás -- tudta meg a Világgazdaság. Ez áttörést jelent az immár kétéves késésben lévő program számára, garantálhatja ugyanis, hogy az e célra tervezett forrást nem költik másra. A kormány 1999. október 7-ei kormányhatározata alapján már 2000-ben és az idén is előirányoztak az nakp-ra 6,5, illetve 7,5 milliárd forintot, ám ez nem külön költségvetési soron jelent meg, így a támogatásokat tartalmazó miniszteri rendelet készítésének idejére "elfelejtődött" a program indításának szándéka. Azaz sem tavaly, sem az idén nem jutott pénz erre. Pedig (mai áron számolva) legalább évi 249 milliárd forint a tét. Minimálisan ennyi uniós támogatásra számíthat már 2006-tól az ágazat évente, a program teljes működése esetén. A magyar költségvetésnek ehhez 83 milliárd forinttal kellene hozzájárulnia. Az uniós szabályok szerint ha az adott tagország egy főre jutó GDP-je (nemzeti össztermék) az EU-átlag alatt van, akkor 75 százalékos a támogatás mértéke, ha e fölötti, akkor 50 százalékról lehet szó. (A többit a nemzeti költségvetésnek kell állnia.)
A tárca szándékainak komolyságát mutatja, hogy már az idén ősszel kiírja a pályázatokat a jövőre induló program mind az öt részprojektjére -- tudta meg lapunk Fésűs Istvántól, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetőjétől. A növényvédelmi és agrárkörnyezet-gazdálkodási főosztály javaslata szerint az alapprogramra, az integrált és az ökológiai gazdálkodási, valamint a gyephasznosítási és a vizes élőhely célprogramokra lehet pályázni. Az osztályvezető megítélése szerint a kétéves késés behozható a csatlakozás várható időpontjára.
Az EU elve, hogy a gazdát támogatni kell, ha környezetkímélő termelést folytat, azaz környezeti szolgáltatást nyújt. Az ily módon folytatott gazdálkodás ugyanis többletköltséggel és nyereségcsökkenéssel jár. A szubvenció területi alapú, és a jelenlegi kalkulációk szerint már jövőre elnyerhető hektáronként 8--25 ezer forint költségvetési forrás, az uniós támogatás belépésével pedig 2006-ra az összeg elérheti a 35--80 ezer forintot hektáronként. Ez egyébként attól függ, hogy a gazda mely környezetvédelmi programban és milyen kultúrával vesz részt.