Magyar gazdaság

Bővülő magyar--jugoszláv forgalom

Az idei első fél évben a Jugoszláviába irányuló magyar kivitel -- a Gazdasági Minisztérium adatai szerint -- 94,5 millió dollárt ért el, ez a tavalyi azonos időszakban mért teljesítmény 127,4 százaléka. Ezen belül 24,9 millió dollár volt az élelmiszerek aránya, s a feldolgozott termékek exportja is bővült, 41 millió dolláros értéket ért el. Behozatalunk értéke az idei első hat hónapban 24,8 millió dollár volt, ily módon a mérlegen 69,7 millió dolláros magyar aktívum keletkezett.

A jugoszláviai kedvező változásokból adódó üzleti lehetőségek további feltárását szolgálja a Szegeden, szeptember 12-én, rendezendő gazdasági-befektetői konferencia -- közölte a Világgazdasággal az ITDH helyi képviseletének vezetője. Pitó Enikő szerint a rendezvény célja -- többek között -- a magyar tőkekivitel, a hazai cégek piacra jutásának, Jugoszlávia újjáépítésében való részvételének segítése.
Ennek érdekében ismertetik a jugoszláviai privatizációba való magyar bekapcsolódás lehetőségeit, bemutatják a jugoszláv cégek befektetési projektjeit, a befektetések, cégalapítások jogi környezetét. A rendezvényen -- amelyen több tucat magyar cég részvételével számolnak -- várhatóan 15 jugoszláv vállalati projektet ismertetnek.
Szeged testvérvárosában, Szabadkán, augusztus 17-én nyílik meg az új magyar főkonzulátus. Az ünnepélyes megnyitóra várják Orbán Viktor miniszterelnököt. A konzuli feladatokat Huszár János látja majd el, aki diplomataként dolgozott a belgrádi magyar nagykövetségen, 1994--1998 között.

Az idei első fél évben a Jugoszláviába irányuló magyar kivitel -- a Gazdasági Minisztérium adatai szerint -- 94,5 millió dollárt ért el, ez a tavalyi azonos időszakban mért teljesítmény 127,4 százaléka. Ezen belül 24,9 millió dollár volt az élelmiszerek aránya, s a feldolgozott termékek exportja is bővült, 41 millió dolláros értéket ért el. Behozatalunk értéke az idei első hat hónapban 24,8 millió dollár volt, ily módon a mérlegen 69,7 millió dolláros magyar aktívum keletkezett. VG-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek