Martonyi János vendéglátója, Paavo Lipponen miniszterelnök mellett Kimmo Sasi külkereskedelmi miniszterrel is tárgyal. Megbeszéléseinek napirendjén elsősorban az európai integráció bővítésével, Magyarország csatlakozásával, valamint a kétoldalú kapcsolatok jövőbeni alakításával, ezen belül a külgazdasági kapcsolatok bővítésével kapcsolatos kérdések szerepelnek.
A kétoldalú külkereskedelmi termékforgalom folyamatosan bővül. A Finnországba irányuló magyar export értéke 1999-ben 91,6 millió, 2000-ben 99 millió dollár volt, az idei első fél évben pedig már 95,8 milliót ért el. Igen örvendetes, hogy a magyar kivitelben jelentős a gépek, gépi berendezések aránya. Értékük e három időszakban 45,6 millió, 53 millió, illetve 72,9 millió dollár volt. Ugyanebben az időszakban az importunk is folyamatosan nőtt; értéke 1999-ben 317,6, 2000-ben 372,7, ez év első felében pedig 184,3 millió dollár volt. Ennek következtében a mérlegen folyamatosan elég jelentős magyar passzívum alakult ki.
Egyenletesen bővülnek a finn befektetések is hazánkban, a térség országai közül Magyarországra érkezett a legtöbb finn tőke, összege az elmúlt év végére mintegy 600 millió dollárt tett ki. Az idén a finn eredetű befektetések az előzetes jelzések szerint legalább 100 millió dollárral gyarapodnak majd.