Simeon Sachsen-Coburg nemrég hivatalba lépett kabinetje a korábbinál aktívabb államadósság-kezelési politikát ígért -- húzza alá a Reuters. A pénzügyminiszter mostani nyilatkozatában ennek fényében utalt arra, hogy a valutaalap hitele olcsóbb finanszírozást biztosítana a többi felmerülő lehetőségnél.
Az új kormány eredetileg azt tervezte, hogy 200-400 milliós eurókötvény-kibocsátást hajt végre, hogy ezzel finanszírozza korábbi Brady-kötvények visszavásárlását és a gazdasági szerkezetváltást. A szóban forgó, 5,16 milliárd dollár értékű kötvénycsomagot 1994-ben bocsátotta ki Bulgária, ily módon ütemezve át 8,1 milliárd dollárnyi korábbi kereskedelmi adósságot. A kötvények egy 200 milliós tételét tavaly visszavásárolta a balkáni ország, hogy ezzel mérsékelje adósságszolgálati kötelezettségeit.
AZ IMF tárgyalóküldöttsége szeptember első felében érkezik Szófiába az új hitelprogram megtárgyalása végett -- tette hozzá Velcsev. A szakminiszter a hitelprogram aláírása esetén sem zárja ki az eurókötvények kibocsátását, ám ha erre sor kerül, az már az új -- egyelőre kidolgozás alatt álló -- adósságkezelési politikába fog illeszkedni. A végleges döntést a jövő hónap végén, a 2002-es büdzsé fő vonalainak kidolgozása után hozzák meg.
Az exkirály által vezetett új bolgár kormány a múlt héten hozta nyilvánosságra jelentős adócsökkentéseket, továbbá a bérek és szociális juttatások emelését, a privatizációs tervek felülvizsgálatát és a vámhatóság működésének javítását tartalmazó ambiciózus terveit (VG, 2001. augusztus 21.). Ezek jelentős részét az IMF-nek is jóvá kell hagynia -- figyelmeztet a brit hírügynökség. A nemzetközi pénzügyi szervezet legutóbbi, hároméves, 850 millió dollár értékű bolgár hitelcsomagja ez év első felében járt le.