A párt 2 kabinetminiszterét és több államtitkárát vonta ki pénteken a kormányból arra hivatkozva, hogy a kabinet nem teljesíti választási ígéretét, nem harcol a szervezett bűnözés és a korrupció ellen. A döntés előzményeként, augusztus 3-án, a nyílt utcán máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Momir Gavrilovicsot, egy volt titkosszolgálati tisztet, aki néhány órával korábban éppen Kostunicát tájékoztatta állítólag arról, hogy kormánytisztviselők és a szerbiai maffiavezérek között rendületlenek a kapcsolatok.
A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) 18 pártja kormányprogramjának egyik sarkalatos pontja volt a Szlobodan Milosevics jugoszláv, majd szerb elnök 13 éves uralma alatt normává lett korrupció és szervezett bűnözés felszámolása, és a felelősök bíróság elé állítása (a Transparency International 90 országot felsorakoztató 2000-es korrupciós listáján Jugoszlávia a 89. volt). Tavaly októberi választási győzelmük óta azonban vajmi kevés történt ez ügyben. Időközben a koalíció 18 pártja is két erőcentrum köré csoportosulva kezd egyre inkább megoszlani: Kostunica elnök, illetve Zoran Gyingyics szerb kormányfő képezi a kristályosodási pontokat. Nézeteltérésük először Milosevics hágai kiadatása kapcsán vált nyilvánvalóvá.
A koalíció várható összeomlása miatt halasztást szenvedhet a tervezett jogi reform, az állami vállalatok eladása, a 12,2 milliárd dolláros külső államadósság átütemeztetésének folyamata. Megfigyelők a nacionalizmus újjáéledését sem tartják kizártnak abban az országban, ahol 30 százalékos a munkanélküliség és 69 dollár (nem egész 20 000 forint) az átlagjövedelem.
A júniusban megtartott donorkonferencia 1,28 milliárd dollárt ígért Belgrádnak a pénzügyek rendbetételére, ami elvben megnyithatná az utat a magánbefektetők előtt is. A tervekben 150 iparvállalat ellenőrző pakettjénak értékesítése is szerepel, de a politikai instabilitás körülményei között aligha jelentkeznek majd vevők.