Az idén július végéig 64,5 milliárd forintot, az egész évre várt hiány 6,4-szeresét halmozták fel a társadalombiztosítási alapok -- derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) pénzforgalmi szemléletű kimutatásaiból. Az idei évre mindössze 10,1 milliárd forint hiányt tervezett a költségvetés. Noha a deficiten fele-fele arányban osztozik a két alap, a helyzet csak az egészségbiztosítási ágon súlyos. Az egészségbiztosító július végégig 31,6 milliárd forint hiányt tudhat magáénak.
A költségvetés tervezésekor a PM nem kalkulálhatott azzal, hogy januárban 6,3 milliárdot ki kell fizetnie a gyógyító-megelőző kasszából előre hozott kiadásként, ami az időarányosan várt kiadásokat megemelte. Emellett 21,2 milliárdba került az évközi kiegészítő és az év elejéig visszamenőleges hatályú nyugdíjemelés -- ezzel az idei költségvetés készítésekor még szintén nem számolhatott a tárca.
A nyugdíj-biztosítási alap hiánya hét hónap után 32,9 milliárd, de a szakemberek egyáltalán nem aggódnak. Az rontja a nyugdíjalap pénzügyi pozícióját, hogy csak mintegy kéthavi késéssel érkezik meg a központi költségvetéstől az a 12-14 milliárd forintos tétel, ami a magánnyugdíjpénztár-tagok járulékkiesésének pótlását szolgálja. Ezen túl év végén további 62,2 milliárdra számít a nyugdíjbiztosító, különböző címeken a központi költségvetéstől (többek között a járulékot nem fizetők ellátásának fedezetére).
Július végégig a tb-alapok 1131,7 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, az egész éves bevétel 58 százalékát. Így az idén 1,6 százalékkal jobb a tb-alapok bevételi pozíciója, mint tavaly ilyenkor. A bevételek zöme, 1018,8 milliárd forint a munkáltatóktól érkezett, járulék és egészségügyi hozzájárulás formájában.
A tb-alapok az első hét hónapban 1196,2 milliárdot költöttek a kiadásokra, ami az egész éves előirányzat 61 százaléka. A kiadások zömét -- 60 százalékot -- a nyugdíjakra adta ki a biztosító. Az egészségügyi ellátásokra 360,4 milliárd forintot fordított a társadalombiztosító, ezen belül gyógyító-megelőző kiadásokra és gyógyszerekre költöttek a tb-alapok.