A viták középpontjában az amerikai exporttámogatási törvény (Foreign Sales Corporation Act) áll, amelyet az EU a tavaly novemberi módosítás után sem tud elfogadni. A szabályozás szerint például amerikai multinacionális vállalatok akkor is kaphatnak az exportjuk után adókedvezményt, ha az eladást egy, külföldön e célra létrehozott leányvállalat teljesíti. Brüsszel a WTO konfliktuskezelő testületét kérte fel az eljárás kivizsgálására, ennek nyomán nyert megállapítást, hogy az amerikai szabályozás és gyakorlat kimeríti a tiltott exporttámogatás fogalmát.
Az eljárás nyomán olyan, világszerte jelen lévő amerikai cégek -- mint a Boing, a General Motors, az Exxon Mobil, a Walt Disney -- hatalmas adó-visszatérítést kapnak. Ennek éves összegét a Dow Jones 4-5 milliárd dollárra teszi. Az összeg hihetőségét jelzi, hogy a WTO-döntés kapcsán több olyan becslés is napvilágot látott, amely szerint Brüsszel akár 5 milliárd dollár erejéig vethet ki büntetővámokat amerikai termékekre. Ilyen lépés tovább feszítené a -- banánvita és a hormonkezelt hús körüli huzavonával amúgy is erősen megterhelt -- transzatlanti kereskedelmi kapcsolatokat.
Egyes washingtoni kormányzati tisztviselők szerint a vita megoldása érdekében fel kell venni a tárgyalásokat az Európai Unióval. Maga a kereskedelmi főmegbízott, Rober Zoellick olyan véleményt fogalmazott meg, hogy Washingtonnak egyensúlyt kell teremtenie a vállalatai támogatására irányuló óhaja és a WTO-val szembeni kötelezettségei között. A tárgyalások által nyújtható mozgástér legjobb kihasználása végett Washington várhatóan még az október 19-i határidő előtt él majd a számára megadott fellebbezési joggal.
A vitában héjaként bukkant fel a korábbi amerikai pénzügyminiszter-helyettes, akit az FSC-törvény szülőatyjának tartanak. Stuart Eizenstat szerint az EU olyan fegyvert szegez az amerikai félre, amely a saját kezében robbanhat fel. Az EU is működtet exporttámogatási rendszert, az eltérés csak az, hogy az unió saját területére vonatkozó adózási bázist alkalmaz, míg Washington világméretűt -- idézi a politikus véleményét az EUbusiness.