öt év alatt megduplázódott a gyógyfürdő-szolgáltatások tb-támogatásának összege. Ám amíg korábban csaknem mindig maradvánnyal zárták az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyfürdő-szolgáltatásokra szánt kasszáját, a pénz az elmúlt évben és az idén már kevesebb a kelleténél.
Az Országgyűlés az ez évi költségvetésben 2,8 milliárd forintot szavazott meg e célra, ami 400 millióval több a múlt évben tervezettnél, de 300 millióval kevesebb a tényleges költésnél. Ez az oka, hogy az év első negyedében elfogyott az éves előirányzat 41 százaléka. A szűknek bizonyult költségvetést csak részben magyarázza a betegek számának bővülése, jelentős a fürdők által nyújtott szolgáltatások árának növekedése is, amit nem követ a tb-kassza gyarapodása. Ugyan a biztosító alkut folytat a támogatás alapjául elfogadott szolgáltatások áráról, de ha kismértékben is, kénytelen tekintetbe venni a fürdőket is érintő inflációt.
Némileg eltérő a helyi, a körzeti és az országos minősítésű gyógyfürdők szolgáltatásainak ára. Ez -- a tb-támogatás mértékéül elfogadott árat tekintve -- például a belépőknél 301, 338, illetve 387 forint, aminek 85 százalékát a biztosító állja. További nyolc szolgáltatás árához ugyancsak 85 százalékkal járul hozzá, ezek: a kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna és a komplex gyógyfürdőellátás. Az utóbbit nem számítva a legdrágább szolgáltatás az iszappakolás, ami a helyi fürdőkben 649, a körzeti minősítésűekben 733, az országos helyeken pedig 811 forint. Hazánkban népbetegségnek számítanak a különféle csont- és ízületi bajok, az orvosok közel egymillióra becsülik az érintettek számát. A betegség gyógyszeres kezelése mellett a gyógyfürdőellátások bizonyítottan hatékonyak, sok esetben pedig kiválthatnák, megelőzhetnék a költséges orvosságok szedését. Ezt vette figyelembe az OEP, amikor pár évvel ezelőtt a 18 évnél fiatalabbak csoportos gyógyúszásának költségét teljes mértékben átvállalta. Ennek ára a helyi fürdőkben 312, a körzeti fürdőkben 344, az országos helyeken pedig 385 forint.
A gyógyfürdők fejlesztését a kormány is kiemelt fontosságúnak tartja, ezért a közelmúltban 10 milliárd forint felhasználását hagyta jóvá e célra. Az összeg a gyógyidegenforgalom bővülése és minőségi fejlesztése mellett a hazai lakosság érdekeit is szolgálja.