Augusztus végéig az összes hazai sütő- és konzervipari, illetve zöldség-gyümölcs feldolgozással foglalkozó céget átvilágítják az élelmiszer-ellenőrző hatóságok -- erősítette meg lapunk információit Németh Antal országos főállatorvos. A múlt hónapban elrendelt vizsgálatok kétezer társaságra terjednek ki. Az FVM felügyelete alá tartozó megyei állomások azt kontrollálják, hogy a cégek higiéniai, technológiai feltételei megfelelnek-e a hatályos rendelkezéseknek. Egy részletes kérdőív alapján minden üzem minősítést kap.
Németh tájékoztatása szerint az ellenőrzésekkel az agrártárca átfogó képet szeretne kapni a vállalatok helyzetéről. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a vizsgálatok eredményeként a hatóságok több társaság működési engedélyét visszavonják.
A mostani előzetes felméréseket azonban főként az indokolja, hogy szeptember 5--14. között Magyarországon EU-s cégellenőrzés lesz. A vizsgálatokkal erre készül az FVM. Az unió küldöttsége azokat a társaságokat kontrollálja, amelyek nem állati eredetű termékek feldolgozásával foglalkoznak -- közölte a főállatorvos.
Az agrártárca az ellenőrzések megkezdése előtt nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel -- közölte lapunkkal Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója. Hozzátette: az adatlapokra olyan kérdések is felkerültek, amelyek a cégek belső adatait firtatják, és legfeljebb az APEH hatáskörébe tartozhatnának. Az igazgató magánvéleménye szerint emiatt a kérdőívek egyes pontjai sértik a vállalkozási szabadságot. Az arra adott válaszok fontos információt jelentenének a konkurens társaságok számára, ha esetleg kiszivárognának. Ezért Werli nem tartotta kizártnak, hogy az 1700 sütőipari vállalkozás egy része bizonyos kérdésekre nem ad tájékoztatást a tárcának.
Az élelmiszer-ellenőrző állomásokról illetéktelen információk nem kerülhetnek napvilágra -- reagált kérdésünkre Németh. Az FVM az adatlapokon csak olyan kérdéseket szerepeltet, amelyek a hatályos rendelkezéseknek megfelelnek -- szögezte le.