A 70 tagszervezetet tömörítő Tulajdonosi Munkavállalók és Társaságok Országos Szövetsége szerint az 1992-ben született mrp-törvényt a mai társadalmi és gazdasági viszonyoknak megfelelően tovább kell fejleszteni. Ennek számos oka van. Ezek egyike, hogy a munkavállalók számára privatizálható állami vállalkozói vagyon megszűnt, így a hatályos törvény szerint új mrp nem tud indulni. A szövetség tudomása szerint 1998 novembere óta az ÁPV Rt.-től mrp-ben vásárlás nem is történt. Ezért javasolják a jogszabály olyan irányú módosítását, hogy a munkavállalói tulajdonszerzésnek ne az állami és önkormányzati vagyon privatizálása legyen az egyedüli formája. Például felszámoláskor, végelszámoláskor is alakulhasson mrp az eszközök gazdasági társaság létrehozása céljából való megvásárlására.
Az ügyvezető titkár szerint gond van a meglévő mrp-szervezetekkel is. Azok ugyan szinte kivétel nélkül teljesítik az állammal szemben hitelfizetési kötelezettségüket, ám a törlesztés befejeztével válaszút elé kerülnek a hogyan tovább kérdését illetően. (Egy ilyen esetről írtunk lapunk pénteki számában.) A közvélemény és az mrp-szervezetek számára nyilvánvalóvá kell tenni -- mondja a szakember --, hogy a hitel kiegyenlítése után nem kötelező, de nem is szükségszerű a szervezet megszüntetése, vagy tagok kényszerű kiválása az mrp-ből. Ma a törvény az mrp-ben való további részvételt nem engedi meg, ha a munkaviszony bármilyen okból megszűnik. Mivel gyakorivá vált a cégek decentralizálása, illetve holdinggá alakulása, javasolják, hogy vállalatcsoportszinten is lehessen mrp.
A törvénymódosítási javaslat számos olyan passzust is tartalmaz, amely egyaránt kizárja az mrp-szervezetek külső és belső felvásárlását. Ezzel védené a kisrészvényesek vagyonát, érdekeit is. A szövetség törvénymódosító javaslatait az Országgyűlés gazdasági bizottságához nyújtotta be. Mivel a privatizációs jogszabály érinti az mrp-törvényt is, reményeik szerint az előbbi ősszel tervezett módosításakor összekötik a kettőt.
A szövetség bízik az mrp továbbfejlesztésében. A fejlett piacgazdaságokban, elsősorban az Egyesült Államokban csaknem öt évtized alatt szerzett tapasztalatok igazolják, a piacgazdaság körülményei között hosszú távon is életképesek a többségi, egyes esetekben kizárólagos munkavállalói tulajdonban lévő vállalkozások.