A szezonálisan korrigált adatok szerint júniusban az ipari termelés volumene az előző hónap szintjétől 6,6 százalékkal, a 12 hónappal korábbitól pedig 0,4 százalékkal maradt el. A múlt héten publikált előzetes adatok --9,5 százalékos havi változást mutattak, ez azonban nem jelenti azt, hogy a nyers számhoz képest jelentős javulás következett volna be. A 3 százalékponttal kisebb visszaesés ugyanis a korábbi hónapok szokásos felülvizsgálatának eredménye. Ezt mutatja az is, hogy éves alapon már nem stagnálásról (ahogy az előzetes adatok mutatták), hanem 0,4 százalékos visszaesésről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az előzetes számok után a szakértők azért várták érdeklődéssel a tegnap nyilvánosságra hozott részletes adatokat, mert tudni szerették volna, hogy a belső, vagy a külső kereslet csökkenése okozta-e a visszaesést. Ahogy az sejthető volt, mindkét értékesítési piacon jelentősen mérséklődött a dinamika -- mondta Kovács György, a DG-Bank makroelemzője, aki a korábbi hónapok lassulása után számított az ipari termelésben bekövetkező kedvezőtlen fordulatra. Ugyanakkor meglepetés, hogy nem annyira a külső konjunktúrától függő exportnak, hanem a belföldi értékesítés -- éves alapon számított -- 7,6 százalékos zsugorodásának köszönhető a lassulás. Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy az idén júniusban 2000 azonos időszakához képest eggyel kevesebb munkanap volt, a 4,7 százalékos exportbővülés nem is mondható katasztrofálisan alacsonynak, tette hozzá Kovács.
Arra azonban egy elemző sem igazán tudja a választ, hogy -- miként arra korábban számítani lehetett -- a belföldi kereslet miért nem veszi át a kiviteltől a húzóerő szerepét. Nem elképzelhetetlen, hogy a belföldi értékesítés csökkenése csupán előjele az export visszaesésének -- mondta Detrekői László, a CIB Bank elemzője. A multinacionális cégek -- érzékelve a külső konjunktúra lassulását -- először a belföldi beszállítóktól történő megrendeléseiket fogják vissza. Ebben az esetben a csökkenés az exportértékesítésekben csak a következő hónapokban fog meglátszani.
A megrendelések alakulása egyébként nem ígér sok jót a jövőre nézve. Bár a rendelésállomány még viszonylag kedvezőnek mondható, az új rendelések volumene alulmúlja a tavalyit. Különösen aggasztóak a növekedés motorjának tekintett gép-, berendezésgyártás alacsony indexei.