A legutóbbi irányzatok arra utalnak, hogy az energia drágulásának megállása, illetve megfordulása immár érezteti hatását a nyugat-európai gazdaságban. További kedvező hatással járt az, hogy enyhültek az állat-egészségügyi problémákhoz kapcsolódó korábbi félelmek, az élelmiszerek bővülő kínálata pedig több helyen árcsökkentést váltott ki.
A francia fogyasztói árak havi összehasonlításban 0,2 százalékkal süllyedtek júliusban. Az egy évvel korábbiakhoz képest az árszínvonal 2,1 százalékkal volt magasabb, ami azonos a júniusi megfelelő adattal. A francia statisztikai hivatal, az INSEE részint szezonális okokkal indokolta az árszint süllyedését, kiemelve a friss élelmiszerek és az energia piacán tapasztalt változásokat. Júliusban az energiaárak 1,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a benzin 3,1 százalékkal lett olcsóbb. További dezinflációs hatást okozott az idén különösen nagy kedvezményekkel járó ruházati szezonvégi kiárusítás.
Németországban a nagykereskedelemben mért -- éves rátájú -- áremelkedés júliusban már csak 2,2 százalék volt, szemben a júniusi 3,1 százalékkal. A Reuters korábban -- piaci konszenzus alapján -- 2,7 százalékos drágulásra számított. A német statisztikai hivatal jelentésében kiemeli, hogy a sertéshús és az élő sertés ára 5,4, illetve 5,7 százalékkal csökkent. Júliusban a német fogyasztói árak nem változtak júniushoz képest, míg az éves szintű drágulás 2,6 százalékra mérséklődött a júniusi 3,1-ről.
Spanyolországban a júliusi árak 0,2 százalékkal haladták meg az egy hónappal korábbit, éves viszonylatban pedig 3,7 százalékra gyengült az infláció a júniusi 4,2-ről, elsősorban az alacsonyabb olajárak miatt. Olaszországban 2,9 százalékkal volt magasabb az árszínvonal az egy évvel korábbinál, szemben a júniusban kimutatott 3,0 százalékos tizenkét havi drágulással.