Magyar gazdaság

Javuló lakossági, romló üzleti várakozások

Júliusban a GKI Rt. szezonálisan kiigazított konjunktúraindexe 1,5 ponttal csökkent. A --6,5 pont az idei legalacsonyabb érték. A mutató értéke március óta csökken, igaz, a mostani nem számít kirívóan alacsonynak, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly az első fél évben a kitűnő gazdasági helyzet ellenére sem voltak sokkal magasabbak az értékek. Az üzleti, illetve lakossági bizalmi indexből előállított mutató 2000 júliusában például --4,6 ponton állt.

Az üzleti várakozások tavaly év vége óta folyamatosan romlanak, állapítja meg a GKI az Európai Unió támogatásával készült felmérésében. Az előző és a következő negyedév termelési színvonalát egyaránt kedvezőtelenebbül ítélik meg a vezetők, és rosszabb az exportlehetőségekről alkotott vélemény is.
Az iparban az infláció stagnálására számítanak, az élelmiszeriparban azonban jelentős az árcsökkenésre számítók aránya. A kereskedelemben csökkentek az inflációs várakozások.
A lakossági bizalmi index éppen ellentétesen mozog az üzletivel, hiszen az utoljára két éve volt ilyen magasan. A háztartások a korábbinál optimistábban nyilatkoztak saját pénzügyi helyzetük jövőbeli alakulásáról, és jobbnak látják az ország gazdasági helyzetét is. Enyhültek valamelyest az inflációs várakozások, és erősödött a vásárlási kedv. Erősödtek a 2 hónapra vonatkozó megtakarítási szándékok is, ami a jelenlegi szintet figyelembe véve örvendetesnek mondható.

Júliusban a GKI Rt. szezonálisan kiigazított konjunktúraindexe 1,5 ponttal csökkent. A --6,5 pont az idei legalacsonyabb érték. A mutató értéke március óta csökken, igaz, a mostani nem számít kirívóan alacsonynak, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly az első fél évben a kitűnő gazdasági helyzet ellenére sem voltak sokkal magasabbak az értékek. Az üzleti, illetve lakossági bizalmi indexből előállított mutató 2000 júliusában például --4,6 ponton állt. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek