Múlt héten minden napra jutott egy-két gazdasági hír vagy statisztikai adat. A használatba vett lakások, illetve kiadott építési engedélyek számából kiderült, hogy tovább folytatódik a boom az alágazatban, hiszen mindkét mutató tekintetében -- igaz, a korábban megfigyeltnél kisebb mértékben -- növekedést regisztrált a KSH.
A kedvező adatok után jött a feketeleves: a kedden megjelent júniusi ipari volumenindexek minden várakozást alulmúltak. Egy hónap alatt csaknem 10 százalékkal csökkent a termelés, így a nyár eleji kibocsátás nem haladta meg a 12 hónappal korábbit. Az elemzők többsége új éves prognózisokat ígér, hiszen a lassulás erősebb a várakozásoknál. Kisebb mértékben ugyan, de a GDP-előrejelzéseket is csökkentik majd a szakértők.
A hangulaton csak keveset tudott javítani, hogy a következő napokban megjelent idegenforgalmi adatok, illetve mezőgazdasági termelői árak kedvező tendenciákat mutattak. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az első fél évben 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A külföldiek által generált forgalom sokkal nagyobb mértékben, 8 százalékkal bővült. Magyarország idegenforgalomból származó bevételei 18 százalékkal haladták meg a 2000 első felében regisztráltat.
A mezőgazdasági termelői árak májusi kiábrándítóan rossz adatai kapcsán elemzők hangoztatták, hogy ideiglenes jelenségről van szó, és az élelmiszerpiacokon dezinflációra kell számítani. A csütörtökön megjelenő adatok igazolták a szakértőket, hiszen jelentősen csökkentek az árindexek. A jó termés és a felvásárlási árak alakulása arra enged következtetni, hogy az infláció jelenlegi húzóereje, az élelmiszerek a korábbiaknál lassabb ütemben fognak drágulni. Az átgyűrűződés több csatornán keresztül zajlik, így a hatás nem egyszerre jelenik meg majd a gazdaságban.
A fejlett gazdasági régiókban továbbra is azt figyelik a szakértők, vannak-e jelei az élénkülésnek. Miközben a német Ifo-konjunktúraindex sokhavi mélypontján áll, és az építőipari teljesítményről is kedvezőtlen számok láttak napvilágot, javult az eurózóna szolgáltatószektorának üzleti indexe. Ez alapján van esély arra, hogy a feldolgozóipart elérő recesszió elkerülje a szektort. Más adatok azt mutatják, hogy nem csupán az eurózónában, hanem Nagy-Britanniában is szolgáltatói szektor tartja a lelket a gazdaságban.
Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a termelékenység a második negyedévben, de több elemző arra figyelmeztet, hogy ez nem feltétlenül jelenti a dekonjunktúra végét.
Térségünkben a cseh jegybank inflációs félelmeire vetült a legnagyobb fény: rövid időn belül immár másodszor emelt kamatot a monetáris hatóság. Elemzők további kamatnövelést sem tartanak kizártnak.