A deficit új célszáma mindössze 0,5 százalékponttal nagyobb Jaroslaw Bauc pénzügyminiszter eredeti javaslatánál. A 40 milliárd zloty (9,3 milliárd dollár) összegű hiány ismét a kiadások korlátozását tenné szükségessé, amit a kormány tanácsadó szervei egyszer már elvetettek. Az új javaslat ma kerül a gazdasági és a szociális tanács elé. Számomra irreleváns a 2002-es lengyel költségvetésről folytatott vita, tekintve, hogy a jelenlegi kormánynak nem lesz szerepe a véglegesítésében -- mondta a Bloombergnek egy londoni elemző. A legfrissebb felmérések a jelenlegi kormánypártnak 8, az ellenzéki demokratikus baloldalnak 47 százalékot jósolnak a szeptember 23-án esedékes választásokon.
A liberális Leszek Balcerowicz volt pénzügyminiszter által irányított jegybank fennhatósága alá tartozó monetáris politikai tanács döntése értelmében 100-100 bázisponttal csökken az intervenciós (14,5 százalékra), a diszkont- (17 százalékra) és a lombardhitelek kamata (18,5 százalékra). Azzal együtt, hogy a tanács az idén már negyedszer, összességében 450 bázisponttal csökkentette a rátákat, a legújabb intézkedés mértéke messze elmarad a várakozásoktól, mivel az infláció júliusban mindössze 5,2 százalékos volt. A decemberi éves inflációs cél 6--8 százalék -- emlékeztet a Reuters.
A GDP növekedése ez évben 2 százalék körüli lesz, fele a tavalyinak. A centrista technokrata hírében álló Marek Belka volt és várományos pénzügyminiszter, Aleksander Kwasniewski államelnök gazdasági tanácsadója szerint radikálisan, legalább 400-500 bázisponttal kellett volna csökkenteni a kamatlábakat ahhoz, hogy a gazdaság új lendületet kapjon. A Standard & Poor''s eközben a romló költségvetési kilátások és a magas szerkezeti reformköltségek miatt az eddigi pozitívról stabilra vette vissza a hosszú távú szuverén lengyel devizaadósság BBB+ osztályzatának minősítését.