Az MKP ot első feltétele az, hogy a kormány szeptember 15-ig terjessze a parlament elé az "elfogadható" közigazgatási reform végrehajtásához szükséges törvények tervezetét: a hatalmi jogkörök átadásáról az önkormányzatoknak, a megfelelő költségvetési módosításokról, az önkormányzati tulajdon törvényének módosításáról. További feltétel, hogy e tervezeteknek összhangban kell állniuk a kormány által tavaly elfogadott közigazgatási reformkoncepcióval. Az MKP azt is elvárja, hogy a parlament szeptember 30-ig hagyja jóvá a jogszabályokat. Ellenkező esetben a párt felkéri az általa delegált minisztereket és államtitkárokat, hogy nyújtsák be lemondásukat.
Az országos tanács 94 tagjából 90 volt ott a szombaton megtartott udvardi ülésen, közülük négyen nem vettek részt a szavazásban, a többiek elfogadták a kompromisszumot. "Az ország sorsa iránt érzett felelősségünk tudatában, az integrációs esélyek megőrzése érdekében döntöttünk így" -- mondta Bugár Béla elnök az MTI-nek. Az ot-határozat szerint az MKP nem hunyhat szemet két koalíciós partnerpárt, a demokratikus baloldal és a polgári egyetértés gyakorlata fölött, amennyiben az ellenzékkel összefogva "fúrják meg" a közös döntéseket.
Dzurinda miniszterelnök az általa elnökölt Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió internetes honlapján közzétett nyilatkozatában megállapítja: ezek után a kormánykoalíciónak reális esélye van arra, hogy jó közigazgatási reformtörvényt alkosson Szlovákia számára; utalt rá, hogy ez a kormány által elfogadott tervezetet valósítaná meg.