Az Nemzeti Autópálya (NA) Rt. által igényelt 180 milliárd forintos pénzügyi forrást az M0-s körgyűrű továbbépítéséhez, illetve az M3-as és az M7-es felújításához használják majd fel -- mondta Tarnóczy László, a Magyar Fejlesztési Bank sajtófőnöke az MTI-nek. Nem kívánt részleteket közölni a hitelfelvételről, amelynek megszervezésére az NA Rt. adott megbízást a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Rt., a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt., valamint az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. által alkotott főszervezői konzorcium részére a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséhez.
Annyit azonban elmondott, hogy a hitel kamatát a konzorcium teszi majd közzé. Az NA hiteleire az MFB nyújt garanciát, míg a pénzintézetnek a külföldi hitelfelvételeire és kötvénykibocsátásaira az állam vállal kezességet. Ez utóbbi mértéke jelenleg 480 millió euró, vagyis mintegy 120 milliárd forint.
Közös megegyezéssel augusztus elején távozott posztjáról Vér Iván, az NA Rt. elnöke -- erősítette meg a sajtófőnök. Az exelnököt -- aki továbbra is a MFB igazgatóságának tagja -- Diczkó János, az MFB beruházási irodájának volt vezetője váltja fel.