Magyar gazdaság

Lefaragja kiadásait a cseh kormány

A költségvetési kiadások több ponton való, váratlan csökkentésére kényszerül a cseh kormány, miután egyes szociális juttatásokat a tervezettnél nagyobb mértékben kell emelni, illetve a bevételek néhány ponton elmaradtak a tervezettől. A változtatások terveit a legközelebbi kabinetülés elé viszik.

A szociális juttatások növelését a vártnál gyorsabb infláció kényszerítette ki. A drágulás a júliust megelőző 12 hónap során 5,9 százalék volt, szemben a költségvetési tervben szereplő 5,0 százalékkal. Ennek megfelelően a tervezettnél 5 százaléknál nagyobb mértékben kell emelni a nyugdíjakat, és újra kell értékelni a létminimum alakulásával kapcsolatos korábbi prognózisokat, amelyek az összes jóléti juttatás alapját képezik. E revízió nyomán a juttatásokat várhatóan már októbertől emelik. A felülvizsgálat után várhatóan változik a törvényesen meghatározott minimálbérszint, a korrekciót itt azonban csak január elsejétől hajtják végre.
A költségvetési előirányzatok módosítását részint a bevételeknek a várttól való elmaradása kényszerítette ki. A kormány komoly várakozásokat fűzött például a harmadik generációs mobiltelefon (UMTS-) tenderhez, amely iránt végül a reméltnél jóval gyérebb érdeklődés volt tapasztalható. Ebbe a bevételi sorba a pénzügyminisztérium 20 milliárd koronát állított be az idei évre. A kiírt pályázatra azonban csak két vállalat jelentkezett, ezek is elutasították a kért összeg befizetését, illetve azt követelték, hogy a koncessziós díjakat több évre elosztva törleszthessék.
Az államháztartás hiánya várhatóan eléri a GDP 8 százalékát. Mint a Reuters emlékeztet, a kormányt ismételten bírálták a laza fiskális politikája és a jóléti reformok halogatása miatt. Komolyabb változások azonban a jövő évi választások előtt aligha várhatók.

A költségvetési kiadások több ponton való, váratlan csökkentésére kényszerül a cseh kormány, miután egyes szociális juttatásokat a tervezettnél nagyobb mértékben kell emelni, illetve a bevételek néhány ponton elmaradtak a tervezettől. A változtatások terveit a legközelebbi kabinetülés elé viszik. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek